Сряда,

Най-важният ден за Турция! Изборите

От: СТАНДАРТ -
863
Най-важният ден за Турция! Изборите
A
A
A

Утре е най-важният ден за Турция – изборите за президент. Основният претендент за поста е сегашният държавен глава Реджеп Тайип Ердоган. Срещу него се изправя Кемал Кълъчдароглу, а Ройтерс определи вота като исторически.

Ако никой от кандидатите не получи тази неделя повече от половината от гласовете на първия тур, на 28 май ще се проведе балотаж между двамата водещи кандидати.

Партията на справедливостта и развитието (ПСР) на Ердоган, разчита на Партията на националистическото действие (ПНД) като свой основен съюзник. Светската Народнорепубликанска партия и пет други политически формации формираха опозиционен алианс, който се очаква да получи подкрепа от основната кюрдска Демократична партия на народите (ДПН).

В надпреварата за президентския пост остават само трима кандидати, след като Мухарем Индже, представляващ малка партия, се оттегли. Следва справката на Ройтерс за тримата кандидати за президентския пост:

ПРЕЗИДЕНТЪТ ТАЙИП ЕРДОГАН

69-годишният Ердоган дойде на власт преди 20 години, когато Турция излизаше от период на бурна инфлация, с обещания за стабилно правителство, след като тогавашната правителствена коалиция беше обвинена в лошо управление. В разгара на неговия успех Турция се радваше на продължителен икономически разцвет и повишен жизнен стандарт на 85-милионното ѝ население.

Най-дългогодишният лидер на Турция извоюва повече от дузина изборни победи и оцеля след опит за преврат през 2016 г. Той оформи страната според своята визия за благочестиво, консервативно общество. По време на предизборната кампания Ердоган представи големи инфраструктурни и строителни проекти, изтъквайки индустриалните постижения на Турция.

ЛИДЕРЪТ НА НРП КЕМАЛ КЪЛЪЧДАРОГЛУ

Кълъдароглу, 74-годишен, ръководител на основната опозиционна Народнорепубликанска партия (HPП), беше обявен за кандидат-президент на шестте партии в опозиционния алианс през март. Заклещен в сянката на Ердоган, той не успя да намали разликата с ПСР на парламентарните избори, откакто пое лявоцентристката HPП през 2010 г.

Бивш държавен служител, Кълъчдароглу влезе в парламента през 2002 г. с HPП, която е създадена от основателя на съвременната турска република Мустафа Кемал Ататюрк, и се опитва да достигне отвъд рамките на своя традиционен светски електорат към консервативните гласоподаватели. Той се опитва да привлече избиратели, разочаровани от реториката на Ердоган и смятаното за лошо управление на икономиката, като обещава икономически просперитет, както и по-голямо зачитане на човешките права и върховенството на закона.

СИНАН ОГАН

55-годишният Синан Оган има малки изгледи за победа. Бивш академик, създал мозъчния тръст ТЮРКСАМ, той влезе в парламента през 2011 г. от крайнодясната Партия на националистическото действие (ПНД). Оган поде неуспешна кампания за ръководството на ПНД през 2015 г. и впоследствие бе изключен от партията.


Всички новини от категория Свят.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com