Натовски кораби в Черно море

Администрациите в Донецк и Луганск са окупирани от проруски активисти с коктейли "Молотов"

Натовски кораби в Черно море | StandartNews.com

На фона на изострящата се криза в Украйна в акваторията на Черно море се отправят и френски кораби. Единият от тях е разузнавателният "Дюпюи-де-Лом", съобщават местните медии, които в четвъртък пуснаха видео на преминаването му през турските проливи. В момента той се намира в Мраморно море на път за Истанбул. Дългият 100 м кораб, чиято водоизместимост е 3600 т, е предназначен за водене на радиоелектронно разузнаване в интерес на френското военно разузнаване и НАТО. Въоръжението му включва 2 навигационни релейни станции, станции на спътниковите системи за връзка "Сиракуза" и "Инмарсат", станция за предупреждение от радиолокационно облъчване и идентифициране на РЛС, комплекси за радио и радиотехническо разузнаване. Екипажът му е съставен от 30 моряци, включително 8 офицери от ВМС на Франция. Планира се той да остане в екваторията на Черно море до 30 април. След него - на 14 април, ще пристигне и френският ескадрен миноносец "Дюплекс". Той ще остане там до 1 май.

Турските медии съобщават, че преди френския разузнавателен кораб в Черно море вече е и американският ескадрен миноносец "Доналд Кук", който вчера се очакваше да премине през Босфора. Той е оборудван със система за противоракетна отбрана "Иджис" и крилати ракети "Томахоук". Корабът ще остане в Черно море до 24 април, където ще посети пристанища и ще проведе учения със съюзници от НАТО.

В същото време Естония побърза да заяви готовност да приеме изтребители на НАТО за 8 месеца. "Това, че през май в Естония ще пристигнат четири датски изтребителя на НАТО, е добра новина. Това ще намали съблазънта да се провери здравината на границите и сигурността на страната ни", заяви естонският министър на отбраната Свен Миксер, цитиран от "Интерфакс".

Русия вади суперизтребители Су-35С

Русия въвежда нови изтребители за "смяна на караула" в небето, съобщи официоза на властта в Москва в. "Росийская газета". Според вестника руските ВВС ще получат през тази и 2015 г. 48 най-нови изтребители Су-35С. Министерството на отбраната ще подпише дългосрочен договор с Обединената авиостроителна корпорация, така че Су-35С ще станат основните тежки изтребители на руската военна авиация. Те ще сменят Су-27, които ще бъдат ремонтирани и модернизирани. Су-35С развива скорост до 2400 км/ч и може да прелети без кацане 3600 км. Самолетът носи 8 тона боен товар, като на външна подвеска може да се монтират всякакви авиационни оръжия. Моделът е еднакво добър като изтребител, далечен прехващач и бомбардировач ракетоносец. Изтребителят може да поразява въздушни, сухопътни и надводни цели. Изтребителят "вижда" в обсег от 400 км с радиолокационната система "Ирбис" без помощта на навигационни системи GPS и ГЛОНАСС.

Путин предупреди Европа за газовите доставки

Президентът Владимир Путин е информирал с писмо няколко европейски лидери за "критична ситуация" около дълговете на Украйна за доставения природен газ и за евентуални последици за преноса на гориво към Европа, съобщи ИТАР-ТАСС.

Според говорителя на Кремъл Дмитрий Песков в писмото Путин "изрази изключителна тревога за ситуацията" и че тя трябва да бъде разрешена незабавно. За целта той предлагал и конкретен механизъм.

Ден по-рано на специална среща с правителството в резиденцията си край Москва президентът каза, че на украинците трябва да се подава толкова газ, за колкото са си платили месец предварително. Той нареди да бъдат подготвени преговори с Киев по този въпрос, но допълни, че ако Украйна не приема такава среща, Москва ще премине към този извънреден режим.

По последни данни на "Газпром" към края на март Киев дължи 2,2 млрд. долара за доставено синьо гориво.

ПАСЕ лиши Москва от право на глас

Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ) лиши делегацията на Русия от правото на глас и я изключи от всички ръководни органи до края на годината, предаде ИТАР-ТАСС. Санкцията е заради кризата с Крим.18-членната делегация на Русия бойкотира гласуването на резолюцията и оцени санкциите като несправедливи и неправомерни. Парламентаристите от ПАСЕ подкрепиха предложението на председателя на мониторинговата комисия на Асамблеята Щефан Щенах да се приложи към Русия "мек вариант на санкции".Предложението на британеца Робърт Уолтър за замразяване на членството на Русия в ПАСЕ не получи достатъчно подкрепа. В ПАСЕ са представени парламентарни делегации на 47 европейски страни, включително Украйна.

Расмусен: Русия държи 40 000 военни на границата

Генералният секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен настоя Москва да изтегли струпаните по украинската граница 40 000 военни. Той също предупреди Русия, че ще понесе икономически последици, ако въоръжените й сили се намесят.

Според Расмусен, ако Москва иска диалог за кризата в Украйна, първата стъпка трябва да е изтегляне на тези военни. Той припомни, че правилният път е намиране на политическо и дипломатическо решение на кризата, а не обсъждане на военни варианти. Расмусен призова страните членки на Алианса да престанат да съкращават военните разходи и да започнат да увеличават инвестициите в развитието на военните инфраструктури, предаде ИТАР-ТАСС.

Русия определи изявлението на Расмусен за потенциалните последици като конфронтационно и каза, че в последните месеци той не е предложил "никакъв конструктивен дневен ред" за Украйна. Според Москва това допринесло за нестабилността в региона. "Постоянните обвинения на генералния секретар към нас ни убеждават, че Алиансът се опитва да използва кризата в Украйна, за да стегне редици пред лицето на въображаема външна заплаха за членовете на НАТО и да засили исканията на Алианса през XXI век", заяви руското външно министерство. Според него Расмусен "усърдно възпроизвежда реториката от времето на Студената война" и превръща НАТО в "елитен клуб", прилагащ "двойни стандарти" в международната политика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай