НАТО с важно решение за Балканите

Говори Йенс Столтенберг

НАТО с важно решение за Балканите | StandartNews.com

НАТО разглежда по-трайно нарастване на числеността на войските си в Западните Балкани, за да държат напрежението под контрол, заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг в Прищина, съобщи Ройтерс.

НАТО изпрати стотици допълнителни сили в Косово от Великобритания и Румъния след битка между косовската полиция и въоръжени сърби, укрити в манастир, която превърна тихо село в Северно Косово във военна зона 24 септември.

"Сега преценяваме дали трябва да имаме по-голямо постоянно увеличение, за да се гарантира, че това няма да излезе от контрол и да създаде нов кървав конфликт в Косово или в по-широкия регион“, каза Столтенберг пред репортери по време на посещението си в Косово.

Престрелката през септември предизвика нова международна загриженост за стабилността в Косово, където има етническо албанско мнозинство, което обяви независимост от Сърбия през 2008 г. след  партизанско въстание и интервенция на НАТО през 1999 г.

Около 50 000 сърби, които живеят в Северно Косово, не признават институциите на Прищина и смятат Белград за своя столица. Те често са влизали в сблъсъци с косовската полиция и международни мироопазващи сили, но насилието през септември беше най-сериозното от години, отбелязва агенцията, пише БТА.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай