Напрежението в лагера в Идомени расте

Напрежението в лагера в Идомени расте | StandartNews.com

Напрежението в палатковия лагер в Идомени расте. Гръцкото правителство предприема нови мерки, за да опази реда по границата си с Македония, където се сформира импровизиран бежански лагер, съобщава БНТ.

Гръцките власти са решили да поставят високоговорители по границата, за да пускат директни съобщения да хилядите бежанци. Експерти виждат етническа нетърпимост в основата на ескалиращото напрежение между имигрантите. Според тях отделните националности, представени в лагера, съжителстват трудно.

Проблемите в лагера се подклаждат допълнително от слуховете, че балканският маршрут към Централна Европа ще бъде отворен отново, докато в действителност такова действие към момента не се планира.

Именно в опит да преборят подобни спекулации, гръцките власти обявиха, че ще поставят високоговорители по границата, по които да обявяват официална информация и най-вече да зоват имигрантите да се преместят в пригодените от правителството убежища.

В последните дни лагерът на границата с Македония е център на протести. Хиляди имигранти замеряха с плодове и зеленчуци органите на реда по време на демонстрациите, заплашвайки, че ще разбият огражденията по границата с Македония  и ще продължат пътя си към Европа.

Междувременно, македонският парламент удължи до края на годината извънредното положение в районите, граничещи с Гърция и Сърбия, което позволява на армията да патрулира по границата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай