Напрежение между Иран и САЩ, чакат спешно решение от Байдън

Иранските проксита тормозят разположените в Близкия изток американски военни части

Напрежение между Иран и САЩ, чакат спешно решение от Байдън | StandartNews.com

Източник: Ройтерс

Американският президент Джо Байдън е изправен пред нарастващ натиск да нареди удари по ирански проксита, които този месец неколкократно нападнаха и раниха войници от американските контингенти в Ирак и Сирия , но той претегля решението си за ответна атака в противовес на по-мащабното си притеснение, че от войната в ивицата Газа може да се разрази регионален конфликт, пише в. "Вашингтон пост", като се позовава на официални представители и на други източници, запознати с намеренията на правителството.

Байдън каза вчера, че е предупредил върховния лидер на Иран аятолах Али Хаменей, че ако Иран продължи "да действа срещу" силите на САЩ в Близкия изток, "ние ще отговорим".

Президентът разкри това в присъствието на австралийския министър-председател Антъни Албанезе в Розовата градина на Белия дом на фона на информациите, че над двадесет американски войници са ранени в рамките на последните осем дни след повече от 14 въздушни атаки по техни бази в Ирак и Сирия. Вчера бе отчетено още едно нападение, при което три ракети са били изстреляни по американски аванпост в североизточна Сирия, като една е попаднала в него, казва представител от областта на отбраната. В този случай няма данни за ранени.

"Вашингтон пост" информира, че на фона на увеличаването на боеспособността и оборудването на американските военни части в Близкия изток републиканците в Конгреса на САЩ са умолявали Байдън да отговори на нападенията. Към техните призиви вчера се присъедини пенсионираният генерал Джоузеф Воутъл, чийто последен пост - начело на Централното командване на САЩ, му позволи да разполага с информация от първа ръка за подкрепата, която Иран оказва на военизираните групировки из целия Близък изток.

Воутъл, чиято позиция на безпартиен военен командир му спечели симпатиите и на демократи, и на републиканци, заяви по време на онлайн обсъждане, че "за жалост" САЩ са допуснали подобни нападения срещу техни сили да станат "донякъде обичайни", като не отвръщат по съответния начин. "Ще трябва да го направим", каза Воутъл. "Мисля, че сме стигнали до момента, в който може би трябва да го сторим сега, и сме длъжни да го направим", добавя той.

Американският вестник отбелязва, че иранските проксита (подкрепяни от Иран военизирани групировки) тормозят разположените в Близкия изток американски военни части от години, като периодично пускат самовзривяващи се дронове по аванпостове на САЩ и по този начин предизвикват американците да отвърнат. Това се случи през март, който Байдън издаде заповед за въздушни удари, след като сътрудник на САЩ беше убит, а други американски служители - ранени, от такава атака в Сирия. Тогава президентът каза, че Иран "трябва да бъде подготвен за наши действия със сила в защита на хората ни".

"Вашингтон пост" се позовава и на висши представители на Пентагона, които тази седмица са предупредили, че виждат изгледи за "значително покачване" на агресията срещу американски служители в Близкия изток в рамките на следващите дни. Посолството на САЩ в Кувейт подчерта тази опасност вчера, като обърна внимание на заплахите, публикувани в социални платформи, от "Алуият ал Уаад ал Хак" - милиция в Ирак с връзки с ирански изпълнители, поели отговорност за многобройни нападения срещу американски военни. "Граждани на САЩ, съветваме ви да бъдете нащрек", гласи посланието.

Кенет Маккензи, пенсиониран генерал от морската пехота на САЩ, който също е оглавявал Централното командване - от 2019 г. до 2022 г., казва, че вливането на американска военна сила в региона, включително и разполагането на бойните екипи на два самолетоносача и допълнителни военновъздушни части и бойни ескадрили, би трябвало да е пределно ясно послание за Иран. "Нашите позиции в региона се укрепват значително с всеки изминал ден и те няма как да не обърнат внимание на това", казва Маккензи.

Със скорошните атаки чрез своите проксита Иран изпробва САЩ и търси къде американците са уязвими, е мнението на Брадли Бауман, главен директор на Центъра за военно и политическо влияние към Фондацията за защита на демокрациите. Според него от гледната точка на Иран подобни действия "в действителност не вредят", тъй като Съединените щати обявиха желанието си да се избегне мащабна регионална война в Близкия изток.

Ветеранът от войната в Афганистан Бауман смята, че един разумен подход би бил да се насочат въздушни удари специално срещу обекти на военизираните групировки в Сирия. Така би се попречило на иранските представители да пренесат вътрешната си политика срещу САЩ на иракска територия.

"Ако те нападнат три пъти в Ирак и Сирия, и ти не отговориш по някакъв начин, не е нужно човек да е космически учен, за да предположи, че ще получиш още удари. Въпросът е малкият проблем да не стане голям. Не можем да позволяваме безнаказани атаки срещу наши военни", казва той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай