Напрежение! Голяма промяна по границите в Европа

Къде се засилва значително контрола

Напрежение! Голяма промяна по границите в Европа | StandartNews.com

Словенската полиция съобщи, че засилва надзора на границата си с Хърватия заради повишения трафик на нелегални мигранти от началото на годината.

Към мобилните патрули, действащи във вътрешността на Словения и извършващи т. нар. компенсаторни проверки от началото на годината, се присъединяват и патрули, които извършват засилен несистемен контрол в близост до бившите гранични пунктове. 

Хърватия стана част от Шенгенското пространство на 1 януари, а тогава двете страни отвориха и общите си граници. Дали новите патрули и засиленият контрол в пограничните райони в Словения ще дадат очакваните резултати? Или обявените мерки ще се окажат стъпка назад към затварянето на границата и изтласкването на Хърватия обратно зад Шенгенската граница?

„Сутринта установихме начина си на работа на няколко от най-критичните точки по границата с Хърватия. Към момента става въпрос за територията на полицейското управление в градовете Ново место и Копер, където според данните имаме най-голямо натоварване.

Словения не е единствената страна-член на Шенгенското пространство, която въвежда по-строг контрол на вътрешните граници заради повишения брой на незаконно влизащи мигранти. Германия също засилва надзора на границите си с Чехия и Полша. 

Първите реакции от Загреб относно решението на Словения дойдоха от председателя на парламента Гордан Яндрокович и вътрешния министър Давор Божинович. Според Яндрокович решението „очевидно е последица от натиска на жителите по границата, а не от недоверието към Хърватия“. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай