Надеждите за мир в Украйна се изпариха (ОБЗОР)

Надеждите за мир в Украйна се изпариха (ОБЗОР) | StandartNews.com

Порошенко се жалва на Меркел и Байдън, че опълченците нарушават плана му

Сраженията в Източна Украйна продължават и след като Москва официално обяви, че ще подкрепи мирния план на президента Петро Порошенко. Правителствените сили подновиха артилерийския обстрел в Луганска област, а проруските опълченци продължават да нанасят удари срещу редовната армия.

Порошенко информирал германския канцлер Ангела Меркел, че за последното денонощие прекратяването на огъня в Донецка и Луганска област е било нарушено над 20 пъти от страна на опълченците. Той заяви, че "за решаването на конфликта в Източна Украйна е от жизнено значение помощта и личното участие на Ангела Меркел и други световни лидери". Порошенко е отбелязал в телефонния разговор и значението на съвместни украинско-германски проекти за възстановяването на инфраструктурни обекти в Донецка и Луганска област. Встъпилото в сила на 20 юни едностранно прекратяване на огъня от страна на украинските сили предвижда, че ако бъде извършено въоръжено нападение срещу украински подразделения или мирни граждани, военните ще откриват ответен огън. Порошенко обсъди начините за приложение на мирния план и с вицепрезидента на САЩ Джо Байдън. Президентът заяви, че опълченците продължават нападенията си, включително с използване на артилерия.

Опълченците, които на фона на сраженията с армията водят преговори с лидера на общественото движение "Украински избор" Виктор Медведчук, не изключват възможността да се договорят за прекратяване на огъня, за да предотвратят хуманитарна катастрофа. Това заяви представителят на самопровъзгласилата се "Донецка народна република" Александър Бородай.

Той обаче обвини военните, че не спазват прекратяването на огъня. По думите му, вече трети ден армията обстрелва градове в източната част на страната. Говорителят на антитерористичните операции Владислав Селезньов пък твърди, че опълченците използват свръхмощни съвременни оръжия, с каквито Киев не разполага.

Слух намали газа за Европа

От четвъртък миналата седмица руската компания "Газпром" засича задържане на руско "синьо гориво" на територията на Украйна, предаде Интерфакс. По-късно обаче този слух беше опроверган. Операторът на украинската газопреносна система Укртрансгаз не нарушава съществуващите задължения за транзит на природен газ в Европа, съобщи пресслужбата на Нафтогаз Украйна, цитирана от ИТАР-ТАСС. По данни на компанията всекидневните технически отклонения между постъпването и транзита на природен газ на територията на Украйна от момента на спиране на доставките на руско "синьо гориво" са били както положителни, така и отрицателни стойности. Руското министерство на енергетиката също потвърди, че не е отчетено изпомпване на руски газ от Украйна. Ведомството уточни, че данните на Централното диспечерско управление на топливно-енергийния комплекс (ЦДУ-ТЕК), цитирани от медиите, свидетелстват за техническо преизчисляване. Транзитът на руски газ за Европа през Украйна се осъществява в договорените обеми - 205 милиона кубични метра за изминалото денонощие, съобщи и говорителят на "Газпром" Сергей Куприянов.

ЕС забрани вноса на стоки от Крим

Европейският съюз забрани вноса на стоки от Крим от 25 юни. Това се казва в заключителния документ от Съвета на ЕС за Украйна, цитиран от ИТАР-ТАСС. Министрите на външните работи от ЕС забраниха също така на европейски компании да извършват застрахователни услуги за превоз на товари от Крим. Изключение ще се прави, ако стоките имат сертификация от украинските власти.
Мерките са първа част от стратегията на ЕС за непризнаване на Крим, чиято разработка започна днес Съветът на ЕС. "След тази мярка ще последват решения в други области, включително политическата, дипломатическата, финансовата и търговската сфера", уточни пред журналисти литовският министър на външните работи Линас Линкявичюс.

Шикорски: Правим орална любов на САЩ

Полският външен министър Радослав Шикорски нарекъл отношенията между страната му и САЩ "безполезни" и ги сравнил с орална любов. Това става ясно от подслушани разговори между Шикорски и бившия финансов министър Яцек Ростовски, публикувани от сп. "Впрост".

Шикорски отбелязал, че отношенията на Полша със САЩ са "вредни, защото създават фалшиво чувство за сигурност". "Съюзът между Полша и САЩ не струва нищо", заявил още Шикорски. Продължавайки с вулгарен език, той сравнил сервилността на Полша към САЩ с орална любов. Шикорски предупредил, че подобно отношение ще доведе до конфликт с германците и руснаците. "Ние сме нещастници, пълни нещастници. Проблемът в Полша е, че имаме повърхностна гордост и ниска самооценка", добавил той.

Австрия има интерес от "Южен поток"

Австрия е заинтересована от изпълнението на проекта за газопровод "Южен поток". Това заяви пред журналисти австрийският министър по европейските и международни въпроси Себастиан Курц, цитиран от ИТАР-ТАСС. "Необходими са ни не само повече доставчици, но и повече маршрути, по които газът да достига Европа. Затова "Южен поток" е подкрепян от Австрия и много европейски страни". Пет страни са пряко заинтересовани от проекта, напомни министърът.
Същевременно в интервю за в. "ВиршафтсБлат" шефът на австрийската нефто-газова компания OMV Герхард Ройс обясни, че "Южен поток" може да бъде изключение от изискванията на ЕС за тръбопроводния транзит."

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай