Над 10 млн. деца в света работят в робски условия

Над 10 млн. деца в света работят в робски условия | StandartNews.com

Женева. Около 10,5 милиона деца по света са принуждавани да работят като общи работници, прислужници или в условия, които се определят като „робски" в доклад на Международната организация по труда (МОТ). Докладът е по повод Световния ден срещу детския труд.

Според него около 6,5 милиона от тези деца са на възраст между 5 и 14 години, а 71% от тях са момичета. Организацията предполага, че много от тях са физически и психически насилвани.

Част от децата са изпращани на работа от родителите им, за да подкрепят доходите на семейството. Често те нямат достъп до образование. В голямата си част обаче детският труд е скрит.

МОТ призовава за по-сериозни международни регулации, въпреки че е трудно да бъде регулиран труд, който се извършва в собствения дом.

„Детето работи, но не се смята за работник. А въпреки че живее в семейни условия, не е и част от семейството", се казва в доклада.

„Нуждаем се от по-строга правна рамка, за да можем ясно да установим, да предотвратим и да елиминираме детския труд в домашна среда и да осигурим достойна условия за труд за младежите, когато те могат законно да работят", коментира Констанс Томас от МОТ.

И все пак в доклада се подчертава, че надомната работа е важен източник на заетост за милиони жени по света.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай