Над 100 арестувани в Лондон

Протестирали срещу мерките за коронвирус

Над 100 арестувани в Лондон | StandartNews.com

Повече от 100 души бяха арестувани след като взеха участие в демонстрация в централен Лондон в първата нощ от налагането на повторна пълна карантина в Англия, заради Covid-19. 

Протестиращите се събраха в рамките на кампанията под надслов „Маршът на милионите маски“, която е годишна антикапиталистическа проява, но тази година привлече значителен брой недоволни хора от последните ограничителни мерки за коронавируса.

Първоначално полицията имаше затруднения да овладее протеста, като полицаите нареждаха на хората да се приберат по домовете си, но на по-късен етап се стигна до сблъсъци и до арести. Полицията съобщи, че до приключването на протеста е извършила 104 ареста, предимно за нарушение на разпоредбите за спазване на пълната карантина, съобщи БНР.

Жена над 30 години от Южен Лондон, една от арестуваните, пожелала анонимност, е цитирана от „Гардиън“ да казва, че е излязла на протест, защото е ясно, че правителството лъже хората. Тя допълва, че след като в продължение на 6 месеца бизнесът й е бил затворен и тя го е подновила едва миналата седмица в четвъртък, в събота е последвало изявлението на Борис Джонсън за повторна карантина. Жената каза, че е излязла на улицата, за да изрази какво чувстват хиляди други с нейната съдба.

Джейн Конърс, която бе командващ полицейските части, потушили протеста, каза, че приоритет на полицията е сигурността на лондончани:

„Група хора предпочете да не спазва новите разпоредби и да се държи безотговорно и затова арестуваните ще трябва да понесат последиците от техните действия“, заключи Джейн Конърс

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай