Могерини: "Южен поток" не е приоритет за Европа

Могерини: "Южен поток" не е приоритет за Европа | StandartNews.com

Брюксел. "Южен поток" не е приоритет в енергийната стратегия на Европа. Това заяви бъдещият върховен представител на Европейския съюз (ЕС) за външната политика и сигурността Федерика Могерини. Тя бе на изслушване пред Европейския парламент (ЕП) в Брюксел.

"Южният газов коридор", а не "Южен поток" е приоритет за гарантиране на доставките на газ за Европа. Преговорите между ЕС и Русия за "Южен поток" може да бъдат възобновени едва след създаването на политически условия, обясни Могерини.

ЕС трябва да направи сериозна преоценка на отношенията си с Русия, категорична бе тя.

Стандарт Нюз припомня, че днес в ЕП ще приключи изслушването на номинираните за членове на новата Европейска комисия (ЕК), начело с Жан-Клод Юнкер.

За днес е насрочено изслушването в съответните комисии на Юрки Катайнен от Финландия, номиниран за заместник-председател на Европейската комисия и комисар за работните места, растежа, инвестициите и конкурентоспособността, и на холандеца Франс Тимерманс, предложен за първи заместник-председател на ЕК и комисар за по-добрата регулация, междуинституционалните отношения, върховенството на закона и Хартата на основните права.

Британският представител Джонатан Хил, предложен за ресора финанси ще се яви на изслушване за втори път. Французинът Пиер Московиси и чехкинята Вера Юрова, срещу които също имаше възражения на първите им изслушвания, ще предадат писмените си отговори на допълнителните въпроси, зададени им от евродепутатите.

Парламентът трябва да гласува предложените за еврокомисари на 22 октомври, които дотогава трябва да са минали през изслушвания в ресорните си комисии и да са получили одобрението им. Има и вариант за отхвърляне на някоя от номинациите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай