Могерини: ЕС и НАТО да анализират отказа на Русия от "Южен поток”

Могерини: ЕС и НАТО да анализират отказа на Русия от "Южен поток” | StandartNews.com

Брюксел. "Държавите-членки на ЕС и НАТО трябва да анализират отказа на Русия от строителството на "Южен поток"", заяви върховният представител на ЕС Федерика Могерини след среща на външните министри от НАТО, предаде руското издание "Взгляд".

"Нашите страни трябва да анализират това решение на Русия. То показва, че е нужно да се повиши енергийната сигурност на ЕС, да се диверсифицират не само пътищата за доставки на енергоносители, но и източниците им за ЕС, както и да се повиши нашата енергоефективност", коментира Могерини.

По-рано днес еврокомисарят по бюджета и човешките ресурси Кристалина Георгиева заяви във връзка с решението на Русия, че позицията на ЕС за проекта е била насочена към създаване на конкуренция на пазара, за да се защитят потребителите от рисковете на повишаване на цените за природния газ.

Междувременно беше съобщено, че ЕК смята да продължи преговорите с Русия и други заинтересовани страни по "Южен поток", независими от решението на Москва за спиране на проекта. Освен това ЕК очаква Русия да предостави разяснения във връзка с отказа от реализирането на проекта.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай