Многохиляден протест в Будапеща срещу политиките на Орбан

Многохиляден протест в Будапеща срещу политиките на Орбан | StandartNews.com

Будапеща. Многохиляден антиправителствен протест се състоя в Будапеща снощи. Общественото недоволство беше заради политиките на премиера Виктор Орбан, сближаващи Унгария с Русия и ограничаващи демокрацията.

Демонстрацията премина бе инциденти и сблъсъци. Протестиращите се събраха пред операта в града, като носеха плакати, осъждащи премиера, който напоследък не се радва на висока популярност, въпреки трите си изборни победи през 2014 г. Демонстрантите изразиха безпокойството си от политиката на правителството, която ги отдалечава от Запада и засилва връзките на Унгария с Русия.

"В Унгария вече не е достатъчно да гласуваш веднъж на 4 години, за да ръководиш процесите в обществото. Политиците ни се качиха на главите, самозабравиха се и вече не работят в наш интерес", възмутено заяви организаторът на демонстрацията Жолт Варади.

Други активисти пък изразиха страховете си от политиката на правителството за централизация в областта на държавната администрация и образованието. Протестиращите разкритикуваха силно и политическия елит, управлявал страната след падането на комунизма преди 25 години.

"Демокрацията ни понесе страхотни удари. Искаме си демократичното общество, в което живеехме преди режима на Орбан. Готови сме и за нова конституция, която да ни гарантира основните човшеки свободи", обобщи исканията демонстрантката Жужа Вереш.

Опитът на кабинета да въведе серия от спорни законопроекти през октомври даде тласък на гражданското недоволство. Един от тях предвиждаше данък върху използването на интернет. Протестите обаче продължиха срещу корупцията и сближаването на Орбан с руския президент Владимир Путин.

Следващата дата за масова демонстрация е вече ясна - 1 февруари, когато на посещение в Будапеща пристига германският канцлер Ангела Меркел.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай