Жестока суша мъчи една трета от планетата

Много страни са изложени на риск от пресъхване на водоизточниците

Жестока суша мъчи една трета от планетата | StandartNews.com

Една трета от земната повърхност е изложена на риск от пресъхване поради изменението на климата и неговите ефекти стават видими в неочаквани части на Средиземноморието, Централна и Източна Европа, предаде БГНЕС.

Един от по-рядко известните аспекти на глобалното затопляне е промяната в почвата на планетата.

Опустиняването (или т.н. дезертификация) застрашава средиземноморски страни като Испания и Гърция от известно време, но сега засяга и някои неочаквани части на Европа, като Унгария, казва Моника Лакатос, унгарски метеоролог, за Евронюз. 13 са европейските страни, застрашени от превръщане в пустини.

"Негативният ефект от изменението на климата може да се наблюдава върху екстремното разпределение на валежите. Поради по-силното изпарение някои региони на планетата ще станат по-сухи, докато други ще бъдат изправени пред по-голям риск от наводнения", казва Лакатос.

Нивата на водите са спаднали с над 6 метра през последните десетилетия в този район. И въпреки широко разпространеното убеждение, засаждането на повече дървета не е непременно най-доброто решение за спасяване на почвата в този регион.

Золт Бакронаги е отговорен за опазването на климата в Националния парк Kiskunság: "Много проучвания са единодушни, че засаждането на дървета увеличава изпарението и понижава нивото на водите. Освен това допринася за изсушаването“.

Климатичните промени потенциално променят една трета от земната повърхност и излагат на риск хранителните доставки на около 1 милиард души по целия свят.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай