Митов: Образоване на младите срещу екстремизма

Митов: Образоване на младите срещу екстремизма  | StandartNews.com

Външният министър Даниел Митов, заяви, че "демократичните практики, образованието и активната позиция на младите са най-доброто противодействие на екстремизма". В качеството си на председател на Комитета на министрите на Съвета на Европа, Митов представи пред ПАСЕ отчет за дейността на комитета за последните три месеца.

Основните акценти в изказването на министър Митов бяха актуалните теми от дневния ред на Комитета на министрите и приоритетите на българското председателство, информират от МВнР.

В рамките на общия дебат, Даниел Митов отговори и на въпроси относно мигрантската и бежанска криза в Европа, правата на детето и жените, прилагането на Европейската конвенция по правата на човека, както и положението в Украйна и Беларус.

"Нашите държави членки, включително и България, се сблъскват със сериозни материални трудности при управлението на бежанската криза. Въпреки това бежанците имат право на защита, предоставена от Европейската конвенция за правата на човека, когато пристигнат в Европа. Трябва да бъдем наясно, че начинът, по който се отнасяме към бежанците, не засяга само тях, а и нас и нашето собствено бъдеще".Това заяви българският първи дипломат пред Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ).

Приоритет за българското председателство ще бъде и защитата на младите хора и уязвимите социални групи. Даниел Митов обяви намеренията на България да се фокусира върху инициативите за предотвратяване на социалното изключване и маргинализацията.

В речта си министър Митов отбеляза и факта, че България ще работи върху защитата на медиите от външно влияние по време на председателството си на Комитета на министрите на Съвета на Европа.

"В момент, в който младите хора са тежко засегнати от безработица и бедност, демократичните практики, образованието и упълномощаването на младежите да защитават държавите от вътрешни конфликти са най-добрият, ако не единственият антидот срещу екстремизма и движенията, които проповядват расизъм и ксенофобия", заяви още министър Митов.

В речта си външният министър призова да бъде гарантиран свободен достъп до конфликтните райони в Грузия и заяви намеренията на Съвета на Европа да подобри гаранциите за защитата на човешките права в региона. Митов изрази още притесненията на Комитета на министрите заради влошаващата се правна и административна рамка за гражданското общество и независимите медии в Азербайджан.

Сред засегнатите теми бяха още миграцията, доброто сътрудничество между България и Турция, подписването на конвенция на Съвета на Европа за предотвратяване на насилието спрямо жени и домашното насилие. През втория ден от посещението си в Страсбург министър Митов ще се присъедини към официалната делегация на президента на България Росен Плевнелиев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай