Голяма трагедия с кораб! Тече разследване

Европейският омбудсман започва разследване

Голяма трагедия с кораб! Тече разследване | StandartNews.com

Мистериозен инцидент, при който загинаха стотици мигранти е предизвикал вниманието на ЕС. Европейският омбудсман Емили О'Райли започна разследване на ролята на Фронтекс при трагедия, в която кораб със стотици мигранти потъна край бреговете на Южна Гърция миналия месец, предаде ДПА, цитирано от БТА

„Докато ролята на гръцките власти се разследва на национално ниво, ролята на [Европейската агенция за гранична и брегова охрана] Фронтекс в операцията по издирване и спасяване също трябва да бъде изяснена”, заяви О'Райли. 

След корабокрушението край град Пилос в Пелопонес, при което според омбудсмана са загинали най-малко 500 души, се появиха противоречиви разкази на оцелели и на гръцката брегова охрана за това как се е развил инцидентът и дали смъртните случаи е можело да бъдат предотвратени.

Съобщава се, че от Фронтекс е била предложена помощ, „но не е ясно какво друго е можело или е трябвало да се направи“, каза О'Райли.

„Трагедия с такива мащаби изисква от всички замесени лица да се замислят за своите отговорности и да изяснят пред обществеността кой носи отговорност за тези смъртни случаи“, добави тя.

Омбудсманът изпрати запитване до директора на Фронтекс Ханс Лейтенс с въпроси относно начините, по които агенцията гарантира спазването на основните права съгласно правото на ЕС и международното право.

О'Райли също така поиска от Фронтекс различни документи, включително официален доклад за инцидента, както и подробности за обмена на информация при операциите по издирване и спасяване между агенцията и националните органи.

Европейският омбудсман обяви и по-нататъшни разследвания на ролята на институциите на ЕС по отношение на спазването на основните права при управлението на миграцията.

Фронтекс многократно е обвинявана от правозащитни групи в нарушаване на правата на мигрантите, напомня ДПА. 

След инцидента Организацията на обединените нации призова ЕС да се погрижи за предотвратяването на смъртта на още мигранти, които прекосяват Средиземно море с плавателни съдове, пише БТА

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай