Мир в Украйна? Сензационни думи на Песков

Целите на руската инвазия в Украйна не са ясни

Мир в Украйна? Сензационни думи на Песков | StandartNews.com

Русия може да се съгласи със САЩ за нуждата от траен мир в Украйна, но не и докато не бъдат постигнати целите на "специалната военна операция", обяви днес Дмитрий Песков, говорител на руския президент Владимир Путин.

Както американският президент Джо Байдън, така и руският му колега Владимир Путин казаха, че са отворени за дипломатическо решение за Украйна, но не се очертава двамата лидери да се срещнат, а освен това и двете страни не са съгласни с условията за преговори.

Американският държавен секретар Антъни Блинкън вчера заяви, че войната в Украйна, която продължава вече десети месец, почти със сигурност ще завърши с дипломация и преговори и че е нужен "справедлив и траен мир".

В отговор на думите му Песков днес посочи, че е съгласен за необходимостта от мир: "Че резултатът от случващото се трябва да бъде справедлив и дългосрочен мир – с това може да се съгласим. Но що се отнася до перспективите за каквито и да е преговори,  към настоящия момент ние не виждаме такива". 

Запитан какво трябва да се случи, за да може подобни перспективи да станат реални, той заяви: "Целите на специалната военна операция трябва да бъдат постигнати. Русия трябва и ще постигне целите, които си е поставила".

"Ройтерс" отбелязва, че целите на руската инвазия в Украйна не са ясни и бяха официално променяни вече няколко пъти след тежките загуби за Русия на бойното поле.

Първоначално беше обявено, че така наречената "специална военна операция" цели "денацификация" и "демилитаризация" на Украйна, което реално означаваше военна победа и смяна на украинското правителство.

После основаната цел стана защитаване на рускоезичното население и анексиране на четири украински области, където има големи групи от него и които "завинаги" ще влязат в пределите на Русия.

Украйна обаче предприе контранастъпление и принуди Руската армия да се изтегли от много от превзетите територии.

Сега не е ясно какво точно ще накара Путин да обяви, че "специалната военна операция" е постигнала целта си. Според редица анализатори той се нуждае от някаква категорична победа на бойното поле, която да му позволи да представи превърналата се във фиаско инвазия, като успех за Русия.

От своя страна Украйна обяви, че цели освобождаване на всички окупирани свои територии, включително и Кримския полуостров.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай