МИ-5 покрили педофилия сред дипломатите

МИ-5 покрили педофилия сред дипломатите | StandartNews.com

Престъпленията са от 80-те години на миналия век

Британската служда за сигурност МИ-5 е прикривала случаи на високопоставени държавни служители, обвинени в педофилия, за да не се дискредитира правителството на Маргарет Тачър (1979 – 1990 г.), пишат световните медии.

Разкритията бяха направени след разсекретени наскоро документи в секретариата на правителството.

Правителството е признало за съществуването на документите след месеци на настоявания от страна на британската телевизия Sky News.

Телевизионният канал назова няколко ключови фигури от Уестминстър, които са били замесени в скандала със сексуалното малтретиране на деца. Те включват парламентарния личен секретар на Маргарет Тачър - Питър Морисън, министърът на вътрешните работи Леон Бритън, дипломатът сър Питър Хеймън и министърът за Северна Ирландия Уилям ван Страубензее. И четиримата вече са покойници.

Sky News цитира говорител на група за лобиране за правата на децата, който заявява, че разкриването на случая показва как хора по най-високите етажи на властта „просто не мислят за престъпления срещу деца".

Един от документи датира от 1986 г. В него тогавашния директор на МИ-5 Ентъни Дъф пише в писмо до секретаря на правителството Робърт Армстронг, че депутат от парламента е подозиран в интимна връзка с непълнолетни. По думите на Дъф „в момента съществува риск от политическа дискредитация на правителството".

Служебната преписка беше направена публично достояние благодарение на ръководителя на Националното дружество за борба с жестокото отношение към децата Ричард Уит. През 2014 г. той публикува обстоен доклад, в който се съобщава за стотиците документирани случаи на подобно отношение пред 80-те години, които са били „загубени" от Министерството на вътрешните работи.

Друг скандал с педофилия разбуни духовете във Великобритания през 2012 г. Едно от най-известните лица на BBC – Джими Савил, беше уличен в сексуални посегателства на над 500 малолетни. След поредица от разкрития стана ясно, че хора от висшето ръководство на британската телевизия, са знаели за престъпленията му, но са го прикривали.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай