Меркел призова за световно споразумение за данните

Меркел призова за световно споразумение за данните | StandartNews.com

Берлин. Световно споразумение за защита на данните трябва да бъде наша цел. Това заяви  германският канцлер Ангела Меркел в интервю за "Велт ам Зонтаг".

„Трябва да сме способни в XXI век да подписваме световни споразумения. Ако цифровата комуникация повдига нови въпроси в целия свят, трябва да посрещнем това предизвикателство. Германия ще положи усилия в тази насока", посочи канцлерът.

Изказването на Меркел е в резултат на направените разкрития за американския шпионаж в света от бившия консултант на американското разузнаване Едуард Сноудън.

По-рано в интервю за "Зюддойче Цайтунг" германският министър на вътрешните работи Ханс-Петер Фридрих призова САЩ да предадат подробни сведения за програмата за шпионаж „Призма".

Директно от сървърите на "Майкрософт", "Гугъл", "Яху", "Фейсбук", "Скайп", "Епъл", AOL, YouTube и PalTalk Агенцията за национална сигурност (NSА) - най-голямата шпионска и криптографска организация в света, следят имейли, чатове, файлове, снимки, аудио- и видеоразговори на милиарди нищо неподозиращи потребители в САЩ и зад граница.
Това се случва от 11 септември 2007 г.

Той посочи, че експерти от различни европейски страни и САЩ ще се срещнат в понеделник и вторник в Брюксел, за да обменят информация по въпроса.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай