Меркел и Оланд направиха фундаментални грешки

Меркел и Оланд направиха фундаментални грешки | StandartNews.com

Петъчната кървава вечер в Париж предизвика милиони коментари по света. Ето и мненията на няколко известни българи.

 

Плановете за бежанците
вече са под въпрос

Весела Чернева, директор на Европейския съвет за външна политика

Събитията от петък в Париж ще променят динамиката в разговора за бежанската криза. Всички, които са твърдели, че бежанската криза създава опасност за сигурността, ще видят потвърждение на своите думи. Видяхме бърза реакция от Полша. Новото консервативно правителство там побърза да заяви как оттегля полското участие в европейския план за разпределение на бежанците. Продължават да се вдигат стени и да се възвръщат националните граници. Тази тенденция ще се засили и ще видим едно национализиране на европейското общо пространство.

/Пред БНР/

Меркел и Оланд направиха
фундаментални грешки

Тома Томов, журналист

Франция воюва в Сирия и Ислямска държава отвръща. Париж е най-нормалната сцена за атака. Освен това там има огромно мюсюлманско население. Това, което стана, беше може би неизбежно, защото тая прекрасна цивилизация, която се създаде на нашите брегове, е много чуплива и уязвима. Никой не може да каже, че войната, която вече започна, ще бъде спечелена.
Париж стана като Бейрут, но затова допринесоха и някои фундаментални грешки на европейските лидери: призивът на Меркел, че ще приеме бежанци, Франсоа Оланд, който не взе никакви съществени мерки след "Шарли Ебдо".
Саудитска Арабия в момента е може би най-опасната държава, която причинява всичко..

/Пред БТВ/

 

Насаждането на страх е
най-голямата опасност

Еми Барух, журналист

Истинската опасност не се крие в бежанците, а в насаждането на страх в хората. Когато всяваш страх в едно население, ти го правиш уязвимо и лесно за манипулация - то започва да губи онези рефлекси на цивилизация като човешко отношение, състрадание и способност да срещнеш очите на другия.
В трагедията, на която сме свидетели, онези, които бягат, бягат от същите изроди. Търсещите убежище бежанци са жертви като нас. С действията си терористите се опитват да поставят французите на колене.
Преди, когато се случиха убийствата в "Шарли Ебдо" и сега, голяма част от заподозрените са трето поколение французи, а тези, които са хукнали да бягат въпреки всичко - те също са жертви.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай