Меркел и Камерън се успаха заради Путин

Меркел и Камерън се успаха заради Путин | StandartNews.com

Санкт Петербург. Домакинът на Г-20 Владимир Путин "разнообрази" форума с няколко неволни на пръв поглед конфуза, които предизвикаха иронични усмивки сред наблюдателите. Откривайки среща с представители на деловите кръгове и синдикатите в рамките на втория ден на форума в Санкт Петербург, руският президент се извини за отсъствието на канцлера на Германия Ангела Меркел и на британския премиер Дейвид Камерън. "Всъщност ще се присъединят още двама наши колеги: това са канцлерът на Германия и премиерът на Великобритания. Ние вчера завършихме доста късно, някъде вече към 2,30 ч. през нощта. Затова, разбира се, моля да ни извините, ако засега все още не сме в пълен състав", каза господарят на Кремъл при откриването на събитието.

Предния ден руските домакини уж случайно сложиха американския президент Барак Обама да седне до бразилската си колежка Дилма Русеф, която показа, че е обидена от разкритията на Сноудън, че американската Агенция за национална сигурност е шпионирала комуникациите. Двамата държавни глави дори дискутираха този въпрос. Бразилското правителство бе дало срок на Америка до вчера да обясни какво и защо точно е следила.

Междувременно руското председателство на Г-20 разпространи предварително съгласувана стратегия за развитие на света в средносрочен план. Освен това на лидерите е предаден Доклад на Съвета по финансовата стабилност за напредъка на реформите в сферата на финансовото регулиране. Съгласувано е също така приложение към декларацията на лидерите на страните от Г-20 за реформите в областта на данъчното облагане. Усилията са насочени срещу укриването на данъци от международните корпорации и сивата банкова дейност.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай