Медведев обяви санкции срещу Visa и Mastercard

Медведев обяви санкции срещу Visa и Mastercard | StandartNews.com

Москва. Руският министър-председател Дмитрий Медведев заяви във вторник, че американските компании Visa и Mastercard, които през март приложиха насочените санкции на Вашингтон срещу близки до Кремъл банки ще "бъдат наказани".

Visa и Mastercrad спряха плащанията си за клиентите на редица руски банки, включително банка Росия, контролирана от приближен до Путин милиардер, след което Русия обяви, че ще създаде собствена система за електронно плащане.

В реч пред Думата Медведев заяви, че участието на оператори на системи за електронно плащане в санкциите срещу Русия не трябва да остава ненаказано. "Няма съмнение, че това е нарушение на съществуващи споразумения. Трябва да направим необходимото, за да върнем чувството за реалност на въпросните чуждестранни оператори. Нека не се крият зад форсмажорни обстоятелства и заповеди на президенти и на парламенти", настоя Медведев.

"Те трябва да отговарят в рамките на съществуващата система за икономически отношения", подчерта той, без да уточнява естеството на планираните мерки.

Русия може да сведе до минимум въздействието на евентуални санкции, наложени в резултат на украинската криза, заяви Медведев. Пред парламента той каза още, че страната му ще настоява за справедлив достъп до чуждите пазари за износа си на енергия и при необходимост ще предприеме правни действия.

Междувременно Русия забрани на лидера на кримските татари да влиза на черноморския полуостров за пет години. Лидерът на общността Мустафа Джемилев е получил официалната заповед при преминаването си в Украйна от Крим.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай