Мъж разкри на смъртния си одър съдбоносна тайна, пазена 50 години

Той искал да умре с истинското си име, а не с псевдонима

Мъж разкри на смъртния си одър съдбоносна тайна, пазена 50 години | StandartNews.com

Умиращ мъж в японска болница разказа на полицията, че е един от най-издирваните бегълци в страната. Мъжът се е укривал близо 50 години, тъй като е бил част от радикална група, извършила бомбени атентати през 70-те години на миналия век, съобщи „Гардиън“.

След като получила сигнал, миналата седмица полицията отишла в болницата край Токио, за да разпита 70-годишния мъж. Той им казал, че има рак в последен стадий и иска да умре с истинското си име Сатоши Киришима, а не с псевдонима си, и разкрил неизвестни досега подробности за бомбените атентати, съобщиха органите на реда.

Четири дни след разпита, мъжът умира, без полицията да е потвърдила самоличността му. Проведените ДНК тестове на него и на роднините на Киришима показват, че те са съвместими.

"Смятаме, че мъжът, който е починал в болницата, след като се е представил за Сатоши Киришима, всъщност е бил заподозреният", заяви началникът на Националната полицейска агенция Ясухиро Цуюки.

Роден през 1954 г., Киришима е студент в университета в Токио, когато се увлича по екстремизма и се присъединява към Източноазиатския антияпонски въоръжен фронт - войнстваща група, която през 70-те години на миналия век извършва серия от бомбени атентати срещу големи японски компании. През 1975 г. осем души загиват, а повече от 160 са ранени при бомбения атентат срещу сграда на Mitsubishi Heavy Industries, за който е обвинена групата.

Предполага се, че Киришима е участвал в редица бомбени атентати. Той е издирван по обвинение за взривяване на бомба с часовников механизъм в сграда в луксозния квартал Гинза в Токио през април 1975 г., при което никой не е пострадал.

Въпреки че не е бил ключов член на групата, се твърди, че той е единственият от 10-те ѝ членове, който никога не е бил заловен.

Докато се е укривал, Киришима не е имал мобилен телефон или здравна застраховка и е получавал заплатата си в брой, за да не бъде разкрит, пише Глас.бг.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай