Майстори крадци ошушкаха германска фирма, взеха злато и сребро

Твърди се, че крадците са изпращали част от плячката си на металообработващи компании в Турция

Майстори крадци ошушкаха германска фирма, взеха злато и сребро | StandartNews.com

Източник: Pixabay

За около една година група крадци е успяла да отмъкне благородни метали, като злато и сребро, на стойност най-малко 11 милиона евро от медодобивен завод в Хамбург. Според разследването това е станало в периода февруари 2020 г.–януари 2021 г., разказва германското издание „Билд“, цитирано от бТВ.

Прокуратурата на Хамбург е повдигнала обвинения срещу петима души на възраст между 33 и 50 г. за сериозни групови и търговски кражби. Друг заподозрян е обвинен в помагачество и съучастие в тежки групови кражби.

Твърди се, че обвиняемите са откраднали около 5000 килограма – „междинни“ и странични „продукти“, съдържащи благородни метали на обща стойност около 11 милиона евро от помещенията на компанията. След това са ги препродавали.

Откраднатите стоки са т. нар. „сурово сребро“. Остатъците от необработено сребро се създават по време на процесите на рециклиране и обработка на метали.

Твърди се, че крадците са изпращали част от плячката си на металообработващи компании в Турция. Те използвали крипто клетъчни телефони за вътрешна комуникация.

Твърди се, че в схемата са участвали бивши и настоящи служители на завода, както и доставчици на услуги, които са имали достъп до помещенията му.

Полицаи под прикритие се натъкнали на група от поне единадесет заподозрени. Разследващите идентифицирали 36-годишният Махмут С. от Фреденбек в Долна Саксония като ръководител на бандата.

В хода на разследването са конфискувани три луксозни автомобила. Делото започва на 12 декември в Окръжния съд на Хамбург.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
1 Коментара
Рачо Ковача
преди 2 месеца

МаамУт ни ще да бичи дюнери вечи !..

Откажи