Матера стана културна столица на свещи

Валя Балканска покори скалния град

Матера стана културна столица на свещи | StandartNews.com

ФОТО: бТВ

Матера стана културна столица на свещи. По време на церемонията снощи  всички светлини в скалния италиански град угаснаха. На тяхно място бяха запалени хиляди свещи. Идеята бе да се покаже, че звездите не са само на небето, а са слезли в Матера.

ВИЖ ОЩЕ: Тотев полетя от Вавилонската кула

„Много ми харесва, че навсякъде има свещи. Този огън придава магичност на града, защото това е един много стар град и хората са живели наистина примитивно”, сподели Лора Абаджиева пред камерата на бТВ.

Президентът на Италия Сердо Матарела беше почетен гост на събитието. „Днешният ден е от голямо значение за Матера, за цяла Италия и за Европа, която е показала, че знае да признава и да цени своите култури. Културата е свързващата тъкан на европейската цивилизация”, каза Серджо Матарела, президент на Италия.

Валя Балканска покори Матера с уникалното си изпълнение на песента „Излел е Дельо Хайдутин”.

ВИЖ ОЩЕ: 50 000 гледали шоуто в Пловдив, бутат кулата

Церемонията в Матера премина под мотото „Отворено бъдеще”. Тя  започна разнообразни спектакли и фойерверки, имаше музиканти във въздуха, светлинно шоу и акробатични изпълнения. Със спектакли на четири сцени Матера затвърди своето място в света на европейската култура.

Любимецът на хиляди италианци – актьорът Джиджи Пройети беше водещ на церемонията на един от централните площади – „Сан Пиетро Кавеозо”. Хиляди туристи посетиха града за откриването. „Невероятно е, много ми харесва, толкова е красиво. Шоуто, певците, всичко. Можем да видим много изложби, шоу програми – ще бъде чудесна година за Матера”, заяви Ариана Роза, цитирана от бТВ.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай