Мартин Шулц преупреди за санкции срещу Швейцария

Мартин Шулц преупреди за санкции срещу Швейцария | StandartNews.com

Брюксел. Мартин Шулц, председател на Европейския парламент, заяви, че не е изключено ЕС да преразгледа споразумението с Швейцария за свободно движение на хората, след като в резултат на референдума в алпийската държава в неделя квотите за имигранти ще бъдат възстановени.

 

"Ако в резултат на този референдум Швейцария въведе изменения в законодателството си и ограничи свободното придвижване на граждани от Европейския съюз, ще ни се наложи да реагираме и може би да преразгледаме споразумението", посочи Шулц.

 

Еврокомисията отправи критики във връзка с резултата от референдума, в който мнозинството швейцарци гласуваха за възстановяване на квотите за имигранти. На първо място тези изменения ще засегнат работната ръка от страните членки на ЕС, откъдето е най-големият приток на мигранти в Швейцарската конфедерация. Европейският регулатор предупреди швейцарските власти, че ЕС ще анализира възможните последици от тази инициатива върху целия комплекс на отношенията ЕС - Швейцария".

 

Европейският съюз ще трябва да преразгледа отношенията си с Швейцария, заяви френският външен министър Лоран Фабиюс, цитиран от "Франс прес".

 

"Швейцарският вот за ограничаване на имиграцията е лоша новина за Европа, но и за Швейцария", допълни Фабиюс. "Швейцария се затваря в себе си и това ще има лоши последствия", предупреди той.

 

Министерството на външните работа в Атина публикува съобщение, в което изразява съжалението си за отношението на Швейцария към имигрантите. В ролята си на временен председател на Европейския съюз Гърция коментира резултата като нарушение на правото за свободно движение на хора в рамките на Европа.

 

Атина предлага Европейския съюз да активизира контактите си с правителството на Швейцария и съвместно да се обсъдят темите за имиграцията.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай