Мароко пусна в действие стратегия за защита на местните евреи

Крал Мохамед VI лично одобри реорганизация на еврейската общност в Мароко

Мароко пусна в действие стратегия за защита на местните евреи | StandartNews.com

Мароканският владетел, крал Мохамед VI, одобри реорганизация на еврейската общност в Мароко, която е „компонент“ на националната култура. Жестът бе демонстриран по време на съвет на министрите, който кралят лично председателства в двореца си в Рабат.

В края на този съвет министърът на вътрешните работи на Мароко Абделуафи Лафтит, представи новите мерки относно организирането на мароканската еврейска общност, става ясно от официално съобщение за медиите, разпространено от кралската канцелария.

Мерките, „разработени в изпълнение на кралските инструкции“, „са взети, за да се погрижат за свещения характер на еврейския принос към богатата мароканска култура, разполагаща с уникално разнообразие“, се подчертава в прессъобщението.

Мароканската еврейска общност, която днес се състои от близо 3000 души, остава най-голямата в Северна Африка, въпреки масовото напускане в посока Израел след създаването на еврейската държава през 1948 година.

700 000 израелци от марокански произход

Заселена там от древността, подсилена през XV в. от пришълци от експулсирането на евреите от Испания, тази общност достига 250 000 души в края на 40-те години на миналия век.

Новите разпоредби са изготвени след консултации с представители на еврейската общност, се казва в изявлението на кралската канцелария.

С тях създават Национален съвет на мароканската еврейска общност, отговорен за „управлението на делата на общността и опазването на наследството и културното и религиозно влияние на юдаизма и неговите автентични марокански ценности“.

Също така се предвижда създаването на Комисия на мароканските евреи в чужбина, която „работи за консолидиране на връзките на мароканските евреи, установили се зад граница, с тяхната страна на произход, за укрепване на тяхното религиозно и културно влияние и за защита на върховните интереси на кралството“. Около 700 000 израелци от марокански произход често поддържат много сериозни връзки със своята родна страна.

Също така беше създадена Фондация на мароканския юдаизъм, която „има мисията да популяризира и се грижи за опазването на юдейско-мароканското нематериално наследство, да защитава неговите традиции и да запазва неговите специфики“. Тази нова организация на мароканския юдаизъм идва в момент, когато сближаването между кралство Мароко и еврейската държава продължава с ускорени темпове.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай