Мароко помогна за освобождаването на германски заложник в Мали

Новината сложи край на години на несигурност и страдание за заложника и семейството му

Мароко помогна за освобождаването на германски заложник в Мали | StandartNews.com

Разузнавателните служби на Мароко са помогнали в преговорите за освобождаването на германеца Йорг Ланге, който е бил държан като заложник в Мали от 2018 г., съобщава германският вестник Der Spiegel.

Новината сложи край на години на несигурност и страдание за заложника и семейството му, съживявайки надеждата за разрешаване на случаите на други пленници.

63-годишният Ланге беше предаден в четвъртък в северната част на Мали на мароканските посредници, които го отведоха в германското посолство в малийската столица Бамако.

Германският хуманитарни работник, който беше държан заложник повече от четири години, се очаква да бъде върнат у дома, за да се събере със семейството си.

Освобождаването му потвърждава силното мароканско-германско сътрудничество в борбата срещу тероризма, трансграничния екстремизъм и организираната престъпност.

Йорг Ланге е работил за неправителствената организация HELP, когато е бил отвлечен от въоръжени мъже на мотоциклети близо до град Инатес в Нигер близо до границата с Мали.

Северноафриканската страна работи заедно с международни партньори по сигурността, за да спре тормоза в Сахел, регион, който много наблюдатели описват като благодатна почва за терористични групи.

Сахел е „дом на най-бързо развиващите се и най-смъртоносните терористични групи в света“, каза министърът на външните работи на Мароко Насър Бурита, подчертавайки, че регионът представлява 35% от глобалните смъртни случаи от тероризъм през 2021 г.

Смъртните случаи, причинени от тероризъм, са се увеличили в региона с над 1000% между 2007 и 2021 година. През същия период Африка на юг от Сахара представлява 48% от глобалните смъртни случаи от тероризъм.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай