Мария Габриел разкри приноса на България за сигурна Европа

Сътрудничеството между България и Ирландия помага на страната ни да се превърне в иновационен хъб

Мария Габриел разкри приноса на България за сигурна Европа | StandartNews.com

Вицепремиерът и външен министър Мария Габриел участва с ключово изказване в годишната посланическа конференция на ръководителите на дипломатически представителна на Ирландия по света. Срещата бе организирана от Михол Мартин, министър на външните работи и отбраната на Ирландия. Участие взеха над 100 посланици и висши служители на министерство на външните работи на Ирландия.

Годишният форум бе посветен на въпросите за бъдещето на Европейския съюз и засилване на сътрудничеството с цел по-голямо въздействие на Съюза на международната сцена.

„За силен Европейски съюз се нуждаем от сътрудничество и ангажираност на всички държави членки и гражданите. Също толкова важно е адаптирането към променящите се предизвикателства и възможности“, подчерта Мария Габриел. Тя добави, че „солидарността и споделената визия прави ЕС по-силен, черпейки сила от разнообразието ни“.

През последните години Европейският съюз успя да отговори адекватно на редица кризи чрез солидарни действия и общи решения. Като държава член на Съюза „България е част от тези решения“, отбеляза вицепремиерът.

Мария Габриел представи приоритетите на правителството относно присъединяването към шенгенското пространство, еврозоната и ОИСР. Отправена бе благодарност за ирландската подкрепа за тези стратегически приоритети.

В ключовото си изказване Габриел се спря на теми като политиката на разширяване на ЕС, сигурността в Черноморския регион, киберсигурността, иновациите и културата.

„България има потенциал да бъде регионален иновационен хъб, привличащ таланти от цял свят,“ заяви вицепремиерът.

Мария Габриел отбеляза също приноса на младите хора за мирното и устойчиво бъдеще на Европа и наблегна на ролята на културната дипломация“.

„Обединени около общи ценности и демократични принципи, нека България, Ирландия и ЕС продължат да бъдат посланици на мир и разбирателство, посланици на по-доброто бъдеще", заключи вицепремиерът.

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай