Макрон видя ключа към мира в Украйна

Френският президент е на тридневното си държавно посещение в Китай

Макрон видя ключа към мира в Украйна | StandartNews.com

Еманюел Макрон видя ключа към мира в Украйна. Според френския президент той е в Китай.

"Пекин може да играе съществена роля за намиране на път към мира в Украйна, заяви днес Макрон  в началото на тридневното си държавно посещение в Китай, предаде Франс прес.

"Китай наскоро предложи мирен план. Това показва волята му да се превърне в отговорен фактор за намиране на път към мира", каза Макрон в реч пред представители на френската общност в Китай, състояла се в посолството на Франция в Пекин.

ВИЖ ОЩЕ: Обрат! Кого обвини Путин за войната

"Китай, който има здрави връзки с Русия, потвърдени за пореден път и в последните дни, може да играе много важна роля" по отношение на Украйна, каза френският държавен глава, имайки предвид неотдавнашното посещение на китайския президент Си Цзинпин в Москва.

"Китай потвърди обвързаността си с устава на ООН. Териториалната цялост и суверенитетът на страните са част от него. Смятам, че отстояването им може да се изразява и в работата ни заедно за намиране на път към мира", добави той.

Макрон се надява при посещението си да ангажира в по-голяма степен Пекин срещу руската инвазия в Украйна и има амбицията да постигне по-близки връзки с азиатския гигант, който е и ключов търговски партньор на Франция.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай