Макрон спешно звъни на Путин. Голям проблем

Двамата лидери имали над 100 часа разговори

Макрон спешно звъни на Путин. Голям проблем | StandartNews.com

Френският президент Еманюел Макрон по спешност се обади на руския лидер Владимир Путин. Молбата за извънредния телефонен разговор дошла от украинския държавен глава Володимир Зеленски, заяви прессекретарят на френското външно министерство Ан-Клер Лежандр в интервю за RTVI.

"Френският президент Еманюел Макрон се обади на руския президент Владимир Путин главно по искане на президента на Украйна Володимир Зеленски и винаги е в координация с нашите съюзници, за да поддържаме канал за диалог", каза Лежандр.

"Защо прави това? Защото нашата оценка е много проста: ние ясно виждаме, че днес разговорът минава през оръжия, времето за преговори все още не е дошло, но ще дойде моментът, когато предвид подкрепата, която предоставяме на Украйна на място, украинците ще решат, че моментът за преговори е дошъл, за да се постигне връщане на териториалната цялост и суверенитет. Ето защо считаме за полезно да поддържаме този канал за диалог“, каза представителят на френското външно министерство.

„Освен това, по искане на Зеленски, президентът Макрон успя да обсъди определени въпроси с президента Путин, а именно атомната електроцентрала в Запорожие, чиято безопасност продължава да ни притеснява“, каза Лежандр. Тя подчерта, че "тези контакти са направили възможно изпращането на наблюдатели от Международната агенция за атомна енергия там".

Представителят на френското външно министерство подчерта, че Франция смята за важно да запази отворен канала за диалог с Русия за разрешаване на украинския конфликт.

„Важно е да поддържаме отворен този канал за комуникация. Важно е да се опитваме да популяризираме някои въпроси, повдигнати от украинската страна“, каза говорителката на външното министерство. На въпрос кога Макрон очаква нов телефонен разговор с Владимир Путин, тя отговори, че "не знае това" и препоръча въпросът да бъде адресиран до Елисейския дворец.

От началото на украинския конфликт Макрон многократно е провеждал телефонни разговори с Путин, като общата продължителност на разговорите им, според самия френски лидер, е надхвърлила 100 часа.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай