М. Габриел разговаря с външния министър на Ливан

М. Габриел разговаря с външния министър на Ливан  | StandartNews.com

След визитата на лагери за сирийски бежанци в Ливан делегацията от членове на Групата ЕНП в Европейския парламент, ръководена от българския евродепутат Мария Габриел, проведе редица срещи на високо ниво.

На разговора с ливанския външен министър Гебран Басил основна тема бе управлението на масовия приток на бежанци в Ливан. Страната е изправена пред една от най-големите бежански вълни. Към момента страната е приела повече от един милион сирийски бежанци, което е 1/4 от нейното население.

Мирното и трайно разрешаване на сирийския конфликт е другият важен въпрос, обсъден с ливанския външен министър. Положението в Сирия оказва пряко въздействие върху Ливан и заплашва стабилността на страната като неин съсед.

Темата за развитието в Близкия Изток и ролята на ЕС в този контекст бе друг фокус на срещата на високо ниво. В рамките на дискусиите бе отделено специално внимание на възможността, която предоставя преразглеждането на Европейската политика за съседство.

"Важно е да бъдат определени приоритети на сътрудничество, които да отговарят на общите цели на ЕС и Ливан. Ключова в тази връзка е ролята на Европейския парламент", заяви Мария Габриел.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай