Лукашенко с ответни санкции към ЕС

Това разкри беларуският премиер Роман Головченко

Лукашенко с ответни санкции към ЕС | StandartNews.com

Властите на Беларус вече са изготвили пакет от ответни санкции срещу Европейския съюз, освен това Минск разчита, че Западът няма да въвежда нови мерки по отношение на страната. Това каза в интервю пред телевизия "Беларус-1" беларуският премиер Роман Головченко, цитиран от ТАСС.

"Все пак се надяваме горещите глави да се охладят и да преценят включително интересите на своя бизнес в Беларус. Ако анализираме всички изявления на президента на страната през последното десетилетие на всички международни форуми, винаги лайтмотивът е бил: искаме мир и спокойствие в региона, подкрепяме зона за добросъседство, искаме да изграждаме равноправни партньорски отношения. Правихме всичко за постигането на това. Ако обаче става дума за щети за наши компании, имаме пълното право да компенсираме тези щети. Пакетът от мерки в отговор на санкциите е готов", каза беларуският премиер.

По думите на Головченко щетите за беларуската икономика от санкциите на Запада може да възлязат на 2,9 процента от БВП на страната. Премиерът каза, че Беларус ще се опита по съдебен ред да потърси компенсации за загубите, свързани със санкциите след инцидента със самолета на "Райънеър".

"Уверени сме в своята правота и сме готови да отстояваме интересите си по съдебен ред. Предполагам, че ще можем да постигнем компенсации за всички нанесени ни щети", отбеляза беларуският премиер.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай