Лукашенко проговори за Пригожин и Путин

Беларуският президент изигра ролята на посредник при прекратяването на бунта на "Вагнер"

Лукашенко проговори за Пригожин и Путин | StandartNews.com

Беларуският президент Александър Лукашенко заяви днес, че не може да си представи руският президент Владимир Путин да е дал заповед за убийство на лидера на „Вагнер” Евгений Пригожин, предаде Франс прес. Изявлението на държавния глава беше свързано със слухове, появили се в медийното пространство, че Пригожин е бил убит по заповед на Кремъл.

В сряда бе съобщено, че лидерът на „Вагнер” е в списъка с пътници на самолет, разбил се в руската Тверска област. „Познавам Путин. Той е разсъдлив и много спокоен човек. Не мога да си представя да е направил нещо подобно”, каза Лукашенко, цитиран от беларуската новинарска агенция БелТА.

Кремъл опроверга слуховете, че стои зад смъртта на Пригожин, като ги окачестви като „спекулации”. „Това е абсолютна лъжа”, каза по този въпрос Дмитрий Песков.

Беларуският президент изигра ролята на посредник при постигането на сделката, която сложи край на бунта на Пригожин и на бойци от ръководената от него частна военна компания „Вагнер” в края на юни. Лукашенко каза още, че след бунта е предупредил Пригожин да внимава с оглед възможна заплаха за живота му и че е настоял бойците от „Вагнер” да останат в Беларус, пише Ройтерс, предаде БТА.

„Пригожин на два пъти игнорира изразени от мен тревоги във връзка с възможна заплаха за живота му”, каза още Лукашенко. Първият път бил по време на въоръжения метеж през юни, когато президентът казал на Пригожин, че ще умре, ако продължи с похода си към Москва. По думите на Лукашенко отговорът на лидера на „Вагнер” бил: „Не ми пука - ще умра”.

Вторият случай, когато беларуският президент предупредил Пригожин, бил на среща на Лукашенко с наемническия предводител, в която участвал и Дмитрий Уткин, известен като „дясната ръка” на Пригожин и за когото се предполага, че е загинал заедно с него. Президентът заяви, че на срещата им казал: „Момчета, внимавайте”.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай