Лоши новини за Украйна. Байдън бие тревога

След вътрешните борби между републиканците в Конгреса

Лоши новини за Украйна. Байдън бие тревога | StandartNews.com

Президентът на САЩ Джо Байдън се притеснява, че вътрешните борби между републиканците в Конгреса могат да навредят на помощта за Украйна. Той обеща скоро да изнесе реч, за да очертае защо САЩ трябва да продължат да подкрепят Украйна във войната ѝ с Русия, съобщава "Ройтерс".

Запитан дали е загрижен, че Съединените щати няма да могат да предоставят помощта, която са обещали на Украйна заради хаоса на Капитолийския хълм, Байдън призна:

"Това ме тревожи, но знам, че има мнозинство членове на Камарата и Сената от двете партии, които казаха, че подкрепят финансирането на Украйна."

Президентът също така посочи, че има друг път, който САЩ могат да използват за финансиране на Украйна.

Той отказа да даде повече подробности, а Белият дом също отказа да обясни коментара на Байдън, предаде news.bg.

След гласуване във вторник председателят на Камарата на представителите (долната камара на американския Конгрес) Кевин Маккарти беше отстранен от поста. Тази извънредна битка бе първа подобна в историята на САЩ. 

Този ход беше очакван, след като конгресменът - републиканец Мат Гейтц внесе предложение за отстраняване на председателя Маккарти от поста му.

Лидерът на демократите Хаким Джефрис каза в писмо до колегите си, че иска да работи с републиканците, но не желае да осигури гласовете, необходими за спасяването на Маккарти.

Изпълняващ длъжността председател е републиканецът от щата Северна Каролина Патрик Макхенри.

Във вторник Байдън разговаря във вторник с лидерите на съюзническите страни, Европейския съюз и военния съюз НАТО за продължаване на координираната подкрепа за Украйна.

В разговора са участвали лидерите на Канада, Германия, Италия, Япония, Полша, Румъния, Великобритания и Франция, както и ръководителите на НАТО, Европейската комисия и Европейския съвет, се казва в изявление на Белия дом.

Байдън свика разговора именно на фона на опасенията, че подкрепата за военните усилия на Киев срещу Русия избледнява, особено в Съединените щати, където Конгресът изключи помощта за Украйна от законопроекта за спешни случаи, за да предотврати частично затваряне на правителството.

Изключването на помощта за Украйна от законопроекта за разходите на САЩ накара прокиевски служители във Вашингтон да се блъскат в търсене на най-добрия начин да осигурят одобрение за по-нататъшна помощ в допълнение към 113 милиарда долара за сигурност, икономическа и хуманитарна помощ, предоставена от САЩ след нахлуването на Русия през февруари 2022.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай