Локализирани са заподозрените за атентата в "Шарли Ебдо"

Локализирани са заподозрените за атентата в "Шарли Ебдо" | StandartNews.com

Париж. Двамата заподозрени за атентата в редакцията на „Шарли Ебдо" са локализирани в департамента Ен в северната част на Франция, предаде АФП, позовавайки се на свои източници.

Двамата братя Саид и Шериф Куаши, на 34 и 32 г. се издирват от тази нощ в мащабна операция на полицията и специалните служби. Те са заподозрени като извършители на атаката в редакцията на сатиричния седмичник "Шарли Ебдо" в Париж вчера. Техният братовчед Хамид Мурад, на 18 години, също беше заподозрян по свидетелства на хора, видели го в колата за бягство. Снощи той се предаде сам в полицията и представи алиби, че по време на деянието е бил на училище. 

Най-малко седем души са задържани в хода на операцията в Париж, Реймс и Шарлвил Мезиер.

В сряда преди обед трима маскирани и въоръжени с автомати "Калашников" нахлуха в сградата, като на влизане убиха един полицай, който я охранявал. Според свидетели, те се ориентирали добре в редакцията и се отправили към седмичната планьорка. Там откриха огън и отнеха живота на 10 журналисти, сред които четирима от най-известните и обичани карикатуристи във Франция. На излизане от сградата убиха още един служител на реда и при бягството си с кола блъснаха пешеходец. 

Според свидетели, оцелели в атаката, нападателите са говорели перфектен френски без акцент, но са извикали на арабски "Аллах е велик" и "Отмъстихме за нашия пророк". 

Две от жертвите - един от полицаите и един от служителите на изданието са мюсюлмани, но това по никакъв начин не ги е спасило от терористите.

Двамата Куаши са от алжирски произход, но са родени във Франция и са френски граждани. По-малкият брат Шериф е лежал в затвора през 2008 г. за сътрудничество на джихадисти, отиващи да се бият в Ирак. 

Очаквайте подробности!

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай