Лидерът на "Боко Харам" се закле във вярност на ИД

Лидерът на "Боко Харам" се закле във вярност на ИД | StandartNews.com

Лидерът на нигерийската ислямистка групировка "Боко Харам" Абубакр Шекау съобщи чрез Туитър, че се е заклел във вярност към джихадисткото движение "Ислямска държава", което обяви халифат в части от Сирия и Ирак, съобщи "Франс Прес".

"Обявяваме, че положихме клетва за вярност към халифа на мюсюлманите, Ибрахим ибн Ауад ал Кураши, водач на "Ислямска държава", се казва в аудиозапис, пуснат от профила на африканската групировка, станала известна с отвличане на стотици момичета на път за училище и зверски кланета на цели села в 4 африкански държави.

Ал Кураши е по-известен с името Абу Бакр ал Багдади. През юни 2014 г. той провъзгласи халифат на територия, обхващаща части от Сирия и Ирак.

Аудиопосланието е на арабски, но е придружено от субтитри на френски и английски език. За момента не може да се провери автентичността на записа, но водачът на "Боко Харам" ясно се идентифицира в него.

"Обявяваме верността си към халифа, когото ще следваме и на когото ще се подчиняваме във времена на трудности и на разцвет", се казва в записа, цитиран от "Ройтерс". В него Шекау призовава "мюсюлманите навсякъде да се закълнат във вярност към Халифа".

"Записът потвърждава онова, което винаги сме мислели. То е тъжно и лошо. Именно затова призовавахме международната общност. Да се надяваме, че светът ще се събуди и ще осъзнае що за бедствие се разразява тук", каза за "Ройтерс" нигерийският правителствен говорител Майк Омери.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай