Либерия обяви спад на заразените с ебола

Либерия обяви спад на заразените с ебола | StandartNews.com

Либерия обяви рязък спад в новите случаи на ебола. В същото време Мали се готви да вдигне карантинните ограничения за десетки хора, изложени на риск от излагане на смъртоносния вирус.

Либерийският зам.-министър на здравеопазването Толберт Ниенсва обяви пред АФП , че новите случаи са намалели от над 500 до около 50 на ден.

Въпреки че е отчетен сериозен спад, той поясни, че все още има нови случаи в страната.

Либерия, Сиера Леоне и Гвинея са най-тежко засегнатите от вируса, който уби за последните 6 месеца над 5 хиляди души.

"Това не е броят на заболели, пред която бяхме изправени преди два месеца ... Броят на случаите намалява", каза той пред АФП късно в понеделник.

Междувременно нюйоркският лекар Крейг Спенсър, който стана първият разболял се от вируса на ебола човек в Ню Йорк, е оздравял и днес трябва да бъде изписан от болницата, предаде Асошиейтед прес.

Местните здравни власти обявиха новината за възстановяването на д-р Спенсър в свое изявление, в което определиха медика като напълно оздравял.

За него се разбра, че е болен, след като бе подложен на изследвания за вируса няколко дни след завръщането си от Гвинея, където бил част екипа на организацията „Лекари без граници".

33-годишният Спенсър се лекуваше в специално изолирано отделение на манхатънската болница „Белвю", която е и със статут на център за лечение на ебола.

Миналата седмица оценката за състоянието му бе променена от „сериозно" на „стабилно".

Годеницата му и двама негови приятели първоначално бяха поставени под карантина, но бяха освободени и се наблюдават активно заедно с още стотици хора.

Спенсър се очаква да излезе с изявление, но няма да отговаря на въпроси, когато го изпишат от болницата, допълва Асошиейтед прес.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай