Петък,

Либералните партии на Европа искат България в Шенген

От: Иван Ангелов -
1133
Либералните партии на Европа искат България в Шенген
A
A
A

Европейските либерали безапелационно гласуваха за едновременното приемане на България, Румъния и Хърватия в Шенген. Това се случи на Съвета на партия АЛДЕ, който се събра на второто си заседание за годината в Братислава, Словакия. В Съвета на либералите взе участие и делегация на Движението за права и свободи (ДПС), съобщиха от офиса на евродепутата Илхан Кючюк.

След обявяването на решението на Нидерландия, че ще се съгласи Румъния и Хърватия да се присъединят към Шенгенското пространство, но ще блокира приемането на България, с неотложна спешност Съветът на АЛДЕ гласува резолюция за приемането на България, Румъния и Хърватия заедно в Шенген.

В текста ясно е описана позицията на ЕК, която признава, че държавите изпълняват необходимите условия за присъединяване към Шенгенското пространство и призовава Съвета на ЕС да предприеме необходимите стъпки за приемането им.

В резолюцията е подчертана категоричната позиция на групата „Обнови Европа“ в ЕП, която настоява за край на дискриминационното изключване, което оказва отрицателно въздействие върху свободното движение на граждани и вреди на единния пазар. В заключение текстът гласи: „Партиите членки на АЛДЕ да изразят публично подкрепата си за присъединяването на България, Хърватия и Румъния към Шенген.“

В качеството си на лидер на европейските либерали, българският евродепутат Илхан Кючюк категорично заяви: „България има право да бъде част от Шенген, защото отговаря на всички критерии, които регламентират това членство. Единайсет години комисията и парламентът настоятелно призовават за решение на Съвета и признават готовността на България и Румъния, но без резултат. Двойният стандарт създава усещане за несправедливост у гражданите. Въпрос на силна политическа воля и отговорност е България да стане пълноправен член на Шенген. Българските граждани не са по-малко европейски граждани. Решението на нидерландското правителство е несправедливо!“

По думите на Кючюк ЕС не може да бъде геополитически актьор, ако съществува двоен стандарт за държавите членки.

По време на Съвета, в който участие от ДПС взеха още евродепутатите Искра Михайлова и Атидже Алиева-Вели и Валентин Тончев, съветник към делегацията на ДПС в ЕП, либералите дебатираха и приеха още резолюции за войната в Украйна, енергийната криза и високата инфлация, както и ескалацията в Иран и протестите в Китай, се посочва в съобщението.


Всички новини от категория Свят.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com