Лесбос на път да "избухне"

Лесбос на път да "избухне"  | StandartNews.com

Гръцкият министър по миграционните въпроси Янис Музалас заяви, че ситуацията на Лесбос е изключителна сложна и островът е на път да "експлодира" заради присъствието на хиляди мигранти. Според BBC близо 25 000 мигранти са на мястото.

Снощи възникна ново напрежение, тъй като хиляди са се опитали да се качат на ферибот. Полицаите са приложили сила, за да овладеят около 2500 мигранти, които са пробвали да се качат на предоставен от правителството ферибот до Атина.

Заради големия брой мигранти гръцкото правителство и Агенцията за бежанците към ООН пратиха допълнително хора и кораби на Лесбос. Създаден е действащ център на изоставено футболно игрище, където да се оказва помощ на мигрантите, искащи да стигнат до Атина.

В същото време стотици мигранти пробиха полицейския кордон на границата между Унгария и Сърбия и започнаха да крачат към столицата Будапеща. Камъни хвърчаха към органите на реда, които на свой ред отговориха със сълзотворен газ.

По-късно близо 300 души са били забелязани да се движат по магистралата, ескортирани от полицията. С настъпването на вечерта хората се съгласили да бъдат откарани до приемен център.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай