Петък,

Лекуват болно сърце със стволови клетки

От: Рачо Рачев -
Лекуват болно сърце със стволови клетки
A
A
A

Специалисти в Япония за пръв път присадиха тъкани от сърдечния мускул, създадени от стволови клетки, за лечение на тежко сърдечно заболяване, предаде ТАСС.

Пациентът бил диагностициран с тежък стадий на исхемична кардиомиопатия, при която кръвоносни съдове са запушени и кръвта не може да стигне до сърдечния мускул. На страдащия били присадени три "листа" тъкани, създадени от индуцирани плурипотентни стволови клетки. Благодарение на тях ще се формират нови кръвоносни съдове и сърдечните функции ще бъдат възстановени, отбелязват от университета в Осака.

Пациентът е понесъл добре хирургичната интервенция. Лекарите планират за три години да извършат още най-малко 9 сходни хирургични операции, за да се убедят, че използваният метод на лечение е ефикасен.

От поставени под химично въздействие индуцирани плурипотентни стволови клетки може да се формират всякакъв вид клетки. Теоретично погледнато, това дава възможност да се отгледат тъкани за различни органи. Редица експерти обаче са мнение, че трансплантацията на отгледани тъкани е свързана с риск от злокачествени тумори.

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички