Леден душ за Украйна! Заплахата на Орбан

Напрежение

Леден душ за Украйна! Заплахата на Орбан | StandartNews.com

Премиерът на Унгария Виктор Орбан заплаши да блокира кандидатурата на Украйна за членство в ЕС, съобщи "Гардиън".

Той е писал до президента на Европейския съвет Шарл Мишел, като твърди, че официалната кандидатура, препоръчана на 8 ноември от Европейската комисия, не трябва да бъде одобрена от лидерите на ЕС.

"Европейският съвет не е в състояние да постигне съгласие относно бъдещето на процеса на разширяване, освен ако не бъде намерен консенсус относно нашата бъдеща стратегия спрямо Украйна“, написа той.

Лидерите ще се срещнат на 14 и 15 декември с препоръката кандидатурата да бъде предоставена в средата на декември като водещо място в дневния ред.

"Трябва да проведат откровена и открита дискусия относно осъществимостта на стратегическите цели на ЕС в Украйна, които в момента имат за цел да постигнат военна победа на Украйна и военно поражение на Русия с намерението да предизвикат фундаментални политически промени в Русия. Смятаме ли тези цели за реалистично постижими“, директно запита премиерът.

Писмото му се разглежда в контекста на битката му да принуди ЕС да "освободи" 30 милиарда евро финансиране, задържани поради опасения за върховенството на закона и корупцията в Унгария, предаде БГНЕС

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай