Куриози и закачки освежиха срещата на Г-20

Тръмп разсмя Путин и се помайтапи със саудитския принц, Болсонаро направи Трюдо за смях

Куриози и закачки освежиха срещата на Г-20 | StandartNews.com

Не „общо събрание“ на държавни и правителствени „директори“, а поредица от двустранни срещи се оказа форумът на Г-20, състоял се в японския мегаполис Осака. С най-голям интерес естествено се следяха от медиите срещите на двамата най-силни на света – американския президент Доналд Тръмп и руския му колега Владимир Путин.

Сгледата между Тръмп и Путин бе „черешката на тортата“, но не по-малко интересни се заформиха разговорите на четири или на малко повече чифта очи на всеки от тях с други световни ръководители от „най-голямото добрутро“. Благодарение на Доналд и Владимир във фокуса на внимание попаднаха още и Меркел, и Мей, и други „знайни и незнайни“ ръководители от 20-е най-развити икономически държави.

Жестът с показалеца на Тръмп в началото на срещата му с Путин се превърна в топ новина, по голяма дори от тази, че обмисля сериозно да присъства на парада в Москва по случай деня на победата. Поводът за закачката бе въпрос на журналист дали ще помоли руския си колега да не се намесва в предстоящите избори за президент на САЩ. Да, отговори Тръмп. Обърна се към Путин и каза: Не се намесвайте в американските избори. След това размаха бавно показалец и повтори думите, след което последва усмивка на лицето и на двамата лидери.

Определението great guy, с което Тръмп нарече Путин, предизвика лавина от коментари в Русия, свързани с превода. Появиха се даже специални телевизионни предавания, в които общественици и журналисти гадаеха какво точно е искал да каже американския президент.

Официалната вечеря на срещата ще остане в историята с термочашата на Путин, която за прави път бе показана пред международните журналисти. Камерите запечатаха и момента в който руският и американският президент вдигат наздравици с чаши, пълни съответно с чай и Кока-Кола.

Независимо от тремора, който „налетя“ Ангела Меркел часове преди срещата в Осака, там тя се появи бодра и каза, че няма нужда от лекар, защото “както се е появило треперенето, така и ще отмине”. Но въпреки това канцлерката изненада с разсеяност. Преди началото на една от срещите Меркел си свери часовника с руския президент, но след това се запъти в  противоположната посока от мястото, на което трябваше да седне. Наложи се Путин да й напомни, че трябва да се върне. Тя го направи веднага, но изглеждаше необичайно смутена.

В конфузна ситуация за мястото си в залата попадна и испанският премиер Педро Санчес. На срещата на Голямата двайсетица Санчес се оказа в съседство с Тръмп, който му припомни вежливо, че е само гост на сесията и затова мястото е по-отзад. Въпреки това медиите разкриха, че Тръмп е бил доста вежлив и даже споменал, че много харесва Испания.

Президентът на Китай промени мястото си на официалната снимка на срещата, за да се отдалечи от американския си колега. Въпреки това след края на двустранна им среща стана ясно, че Америка засега отлага нови мита за Китай.

Семейната снимка от срещата предизвика небивали коментари и залози дали ще има дами на следващото фото догодина в Риад, заради оставката на Мей и разклатеното положение на Меркел.

Френският президент бе най-ухажваният европеец, въпреки че на “Фемили фото“ застана най-вляво. Макрон учтиво поздрави американския президент, а когато видя Путин, го поздрави с руското “привет”. Стана ясно, че е отговорил положително и на поканата отправена му от обитателя на Кремъл да присъства на парада за Деня на победата през 2020 г., когато се навършват 75 години от края на Втората световна война в Европа.

Тръмп си направи закачка и с престолонаследника на Саудитска Арабия Мохамед бин  Салман преди да започне срещата  на Голямата двайсетица. Минавайки зад него американският президент леко го потупа по рамото. Принцът се обърна, но така и не видя никого. След като се обърна на другата страна забеляза отминаващия Тръмп, който му се усмихна широко. Бин Салман запомни закачката и със сигурност няма да се хване другата година, когато ще е домакин на срещата Г-20.

Британският премиер в оставка Тереза Мей бе най-самотният човек на форума. Медиите показаха дори снимка, на която Мей се възхищава на робот, докато всички останали лидери си общуваха на групички.

Шефът на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер събра погледите когато седна зад черния роял и изсвири Одата на радостта. След това коментира, че това била “ода” за  многостранния подход в международната политика.

Тръмп с огромно удоволствие разцелува красивата съпруга на аржентинския президент.

Ръката на канадския премиер пък увисна, след като на една от срещите се оказа до бразилския президент Жаир Болсонаро, а Джъстин Трюдо реши да го поздрави. Бразилецът обаче го погледна и се завъртя на 180 градуса, за да се поздрави с друг негов съсед. Канадският премиер свали ръката си бързо, но остана дълго загледан в гърба на латиноамериканския президент.

Още една куриозна случка, съпътстваща участието на Бразилия на срещата… Президентът Болсонаро отмени срещата си с държавния ръководител на Китай Си Цзинпин след като го чака повече от 20 минути. Той заяви, че трябва да си тръгва, защото самолетът му ще излита по график. На срещата бразилецът се надяваше да реши проблема с износа на говеждо за Китай. В началото на юни той спря след няколко засечени случаи на луда крава в Бразилия. По-късно обаче стана ясно, че Болсонаро е предложил официална двустранна среща до края на годината.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай