Кулата на свободата в Ню Йорк достигна 541 метра

Кулата на свободата в Ню Йорк достигна 541 метра | StandartNews.com

Ню Йорк. Централната сграда на новия комплекс, в който ще се помещава Световният търговски център в Ню Йорк, се сдоби днес с проектирания шпил, с който конструкцията достигна окончателна височина от 541 метра, предаде Си Ен Ен.

Самият шпил е с височина 125 метра , тежи 758 тона, и е предвиден да служи за антена. Очакванията на проектантите са новата сграда на Световния търговски център да отвори врати през 2014 г.

Конструкията се намира в северозападния част на района, върху който бяха разположени навремето кулите-близнаци, разрушени при терористичното нападение от 11 септември 2001 г.

Самата сграда има 104 етажа и е практически най-високата в Западното полукълбо. Височината отговаря на 1776 фута или годината, в която САЩ отвоюва независимостта си от Великобритания.

"Това е невероятно чувство", каза Хуан Естевез, ръководител на проекта, пред АП. " Това е кулминацията на огромни усилия ... Прекроихме изгледа на Ню Йорк."

Под самата кула се намира паметна плоча за близо 3,000 загинали по време на атаката от 11 септември, а в момента се изгражда и музей.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай