Кризата в Италия връща Берлускони

39-годишният Ренци е на път да стане най-младият премиер на страната

Кризата в Италия връща Берлускони | StandartNews.com

Рим. Правителствената криза в Италия ще върне бившия премиер Силвио Берлускони на бял кон в политиката. Това прогнозира в. "Вашингтон Поуст" след оставката на премиера Енрико Лета и очакваното назначение на Матео Ренци за министър-председател. Само преди месец Берлускони и Ренци се споразумяха по проекта на настоящия кмет на Флоренция за реформа на изборната система, припомня вестникът.

 

Ренци, новоизбраният лидер на левоцентристката Демократическа партия, има предимството да се разбира с Берлускони, посочва пък сп. "Икономист". Но негативните страни на предаването на щафетата са това, че той ще бъде обременен със същата коалиция, която пречеше на Лета да прокара реформите. И още нещо - чрез предаването на щафетата Ренци лишава италианците от правото им да избират кой да бъде техният лидер, допълва списанието. Ренци получава подкрепата на младите италиански магнати, посочва в. "Файненшъл таймс". Но личността му поражда и негативни реакции в бизнессредите. Серджо Маркионе, изпълнителният директор на "Фиат Крайслер", имаше публична препирня с Ренци преди 18 месеца, когато намекна, че опитът му като кмет на Флоренция е прекалено малък, за да го квалифицира за премиерския пост, допълва изданието.

 

Лета занесе лично оставката си на президента Джорджо Наполитано, като съобщи за това в Туитър. "Благодаря на всички, които ми помагаха. Всеки ден беше като последен", добави Лета. Той стана жертва на нещо като вътрешнопартиен бунт, след като в четвъртък ръководството на ДП гласува за смяна на правителството - 136 гласа "за" и 16 "против".

 

Ако 39-годишният Ренци бъде назначен за премиер, ще е третият италиански лидер, дошъл на власт без избори след технократа Марио Монти и умерения Енрико Лета, който получи поста през април м.г. след няколко седмици безплодни междупартийни спорове. Както и да стане най-младият премиер на страната. "Ренци е медиен гений, но никой не знае какво всъщност иска. Основната му теза е, че иска да бъде човекът, който ще разчисти старата политика и политическата класа, която е неин носител. Това, което той иска - предвид отношенията в Италия - е революция. Ако успее да я извърши, Италия ще се превърне в друга държава. Ако не, ще се превърне в това, което Берлускони е вече отдавна - клоун", отбелязва "Ди Велт".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай