Критикуваха Меркел, а сега? По 1000 на ден искат убежище в Германия

Бежанската вълна е по-силна от 2015 г.

Критикуваха Меркел, а сега? По 1000 на ден искат убежище в Германия | StandartNews.com

В Германия продължават да пристигат много кандидати за убежище. Напливът поставя общините под огромно напрежение, но те почти не получават помощ от правителството, пише германското издание "Фокус". Мнозина сега си припомнят бежанската вълна от 2015 година, когато над 1 милион души потърсиха убежище в Германия. "Изключително натоварените по това време власти допуснаха това - често дори без да знаят кого допускат в страната", пише германският "Фокус".

Днес Германия е изправена пред подобна ситуация. През 2022 г. повече от 244 000 чужденци са подали молби за убежище, предимно от Сирия и Афганистан. Ако към този брой се включат и над един милион украинци, които са избягали във Федералната република заради руската агресивна война, то през миналата година в Германия са били приети повече хора, отколкото през 2015 г., обяснява германското издание.

Тенденцията продължава и през 2023 година. Само през януари и февруари германските власти са регистрирали близо 59 хиляди молби за предоставяне на убежище - средно по 1000 на ден. Това представлява увеличение с около 74% в сравнение със същия период на миналата година.

Научени ли са уроците?

Въпреки че много политици, включително канцлерът Олаф Шолц, бяха категорични, че случилото се през 2015 година "не трябва да се повтаря", уроците изглежда не са напълно научени, коментира “Фокус”.

И днес на някои места в Германия има проблеми. Федералните провинции се чувстват изоставени от властите в Берлин - също като през 2015. На много места липсва всичко: жилища, места в детски градини и училища, езикови курсове, бърза интеграция на пазара на труда. Но преди всичко липсват добри идеи как да се преодолеят всички трудности, обяснява германското издание. Атмосферата на много места е напрегната. Кметове и областни управители се оплакват, че не могат да се справят. Но призивите им за помощ към канцлера Шолц остават неотговорени.

Позицията на Файзер предизвиква критика

В същото време федералната министърка на вътрешните работи Нанси Файзер заяви, че не разбира исканията на общините за повече средства от федералния бюджет за настаняване на бежанци и мигранти. Файзер коментира пред германската обществено-правна медия ZDF, че правителството е обещало на провинциите и общините 2,75 милиарда евро допълнителна помощ, както и да покрива социалните помощи за бежанците от Украйна.

Министърката на вътрешните работи все пак признава, че положението на общините е много трудно и подчертава, че проблемите трябва да се решават съвместно. Файзер категорично отказва да ограничи броя на бежанците, пишe ZDF. “Не може да сложим лимит на човечността". Позицията на Файзер предизвиква критики в Германия. Според заместник-ръководителя на германския полицейски синдикат Хайко Тегац изказванията ѝ са скандални, пише АРД.

/Дойче Веле/

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай