Кристалина даде на Украйна най-ценната помощ

Георгиева се срещна с президента Володимир Зеленски

Кристалина даде на Украйна най-ценната помощ | StandartNews.com

Най-ценната помощ даде Международният валутен фонд (МВФ) на Украйна. Фондът разреши отпускането на още един транш от 900 млн. долара за страната жертва на руската агресия, съобщи организацията на 11 декември.

Помощна попада в обхвата на Разширения механизъм на фонда (РМФ). Това е четиригодишно споразумение за финансиране, което ще позволи на Украйна да получи достъп до финансова помощ в размер на 15,6 млрд. долара на редовни вноски. Изпълнителният съвет на МВФ отпусна средствата след одобрението на втория преглед на споразумението на ниво персонал през ноември 2023 г.

"Тъй като войната се удължава, тя продължава да натоварва публичните финанси на Украйна", заяви Кристалина Георгиева.

"Навременните външни плащания, както и непрекъснатите усилия на вътрешния пазар са от ключово значение за посрещане на финансовите нужди на Украйна и за запазване на макроикономическата и финансовата стабилност", каза управляващ директор на МВФ.

Георгиева се срещна с президента Володимир Зеленски в централата на МВФ във Вашингтон, окръг Колумбия, след като Управителният съвет одобри втория преглед на РМФ. Зеленски пристигна във Вашингтон на 11 декември, преди срещата си с президента Джо Байдън на 12 декември.

Решението на Управителния съвет позволява на властите да получат незабавен достъп до финансиране в размер на 900 млн. долара в подкрепа на държавния бюджет.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
1 Коментара
АнатемаНаДрагалЪвскияАйДук
преди 4 месеца

Сталинка е типичния пример за това, как на практика се извършва деморализацията на нацията ни, обяснено по общодостъпен начин в т.нар. "Доктрината на Алън Дъглас" - краварски шпионин и шеф на краварското Сереу след Втората световна война по отношение на народите от соц.- лагера , включително и в колонията им BG. Търсете в Гугъл и четете за тази "доктрина", за да знаете истината от къде идват проблемите ни и кой, защо и за колко съсипа България.

Откажи