Кремъл: САЩ финансират хаоса в Украйна

Кремъл: САЩ финансират хаоса в Украйна | StandartNews.com

Кремъл призова САЩ да спрат да шантажират Украйна и да финансират местните "бунтовници", предаде АФП.
Повод за втвърдяването на руския тон бе вчерашното посещение на американския помощник държавен секретар по европейските и евроазиатските въпроси Виктория Нюланд в Киев. Нюланд пристигна отново в украинската столица с намерението да съдейства за разрешаване на кризата. След пристигането си американският дипломат се срещна с тримата опозиционни лидери Виталий Кличко, Арсений Яценюк и Олег Тягнибок. По-късно тя трябваше да има среща и с президента Виктор Янукович, уточни американското посолство в Киев.

"Западът трябва да спре шантажа и сплашването, с каквито се занимаваше например Виктория Нюланд, която имаше в Киев срещи с олигарси, както и с представители на президента и на правителството", заяви в интервю за в. "Комерсант - Украина" Сергей Глазев, който е съветник на руския президент Владимир Путин.

"Доколкото знаем, на срещите тя е намекнала на тези хора, че ще бъдат сложени в черните списъци, ако президентът Виктор Янукович не отстъпи държавното управление на опозицията. Това е шантаж, нямащ нищо общо с международното право", казва Глазев.

По думите му по всичко личи, че Щатите са заложили на сценарий, предвиждащ насилствено сваляне на властта. Той твърди, че американски източници харчат по 20 млн. долара седмично, за да финансират, включително да въоръжават опозицията и бунтовниците. "При опит за държавен преврат властта просто няма друг вариант за действия. Иначе страната ще потъне в хаос", добавя Глазиев.

Той припомня, че според Будапещенския меморандум Русия и САЩ са гаранти на суверенитета и териториалната цялост на Украйна след нейния отказ от ядрени оръжия през 1994 г., съответно са длъжни да се намесват при конфликтни ситуации от този род.

Докато днешната едностранна груба намеса" на американците във вътрешните работи на Украйна е очевидно нарушение на този договор. "Спогодбата предвижда колективни гаранции и колективни действия", заявява руският политик.

Взрив остави без ръка демонстрант

Бомба избухна в четвъртък на площад "Независимост" в Киев, където се провежда пореден протест срещу правителството. Взривът е откъснал ръката на протестиращ. Мъжът е пострадал, след като се е опитал да отвoри пакет, чието съдържание е било обозначено като лекарства. Пратката е получена като дарение в Дома на профсъюзите, който се превърна в щабквартира на опозицията. Полицията се въздържа да потвърди инцидента, като само съобщи, че мъж е получил наранявания по лицето.

Гласуват конституция следващата седмица

Партиите в украинския парламент вчера постигнаха съгласие да подготвят съвместен законопроект за промени в конституцията, които да могат да бъдат подложени на гласуване най-рано следващата седмица. Това обяви председателят на Върховната pада Владимир Рибак, предаде Ройтерс.

Председателят на украинския парламент, който е от управляващата Партия на регионите, обяви, че лидерите на парламентарните групи ще се срещнат в комисия с представители на президента с цел изготвяне на законопроект в следващите дни.

"Следващата седмица ние трябва да вземем решение - може би вторник, сряда, за да обсъдим този законопроект", подчерта той.

Яценюк готов да стане премиер

Лидерът на опозиционната партия "Баткившчина" Арсений Яценюк обяви, че е готов да стане премиер на Украйна и да състави правителство, но при определени условия, съобщи "Нюз.ру".

Миналата седмица той отхвърли предложението на президента Виктор Янукович. Сега Яценюк уточнява, че не вярва президентът да му предлага премиерския пост с желание да бъде намерен изход от тежката ситуация в страната.
"Янукович не желае това. Той просто иска да внесе разкол сред опозицията, предлагайки ми премиерския пост. Иначе ние сме готови да поемем своята отговорност. Готови сме да оглавим правителство, но ако всички министерски кресла бъдат заети от представители на опозицията", подчерта опозиционният лидер в интервю за германски медии.

ЕП настоява за санкции

ЕС и държавите членки следва да подготвят санкции срещу отговорниците за убийствата на украински демонстранти, а Русия трябва да зачита правото на украинците да решават бъдещето си. Това се казва в две отделни резолюции на ЕП, приети в четвъртък.

В първата резолюция ЕП осъжда насилието срещу мирни демонстранти в Украйна и настоява за санкции като забрана за пътуване и замразяване на активи и имущество в ЕС на украински длъжностни лица, законодатели и олигарси, които са лично отговорни за атаките и смъртните случаи на протестиращи.

В отделна резолюция евродепутатите критикуват Русия за оказания икономически и политически натиск върху източните съседи на ЕС и призовават Москва да зачита правото на украинските граждани да решават бъдещето на страната си. Те заявяват, че Русия трябва да спазва правото на съседите си на избор за техните отношения с ЕС и се противопоставят на "намерението" на Русия да се отнася с източните партньори на ЕС като със собствена сфера на влияние.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай