Кремъл призна! За първи път употреби думата война

Песков проговори пред медиите

Кремъл призна! За първи път употреби думата война | StandartNews.com

За първи път Кремъл използва думата „война“ за руската военна агресия в Украйна. Досега, две години, Москва наричаше нахлуването си „специалната операция по денацификация“.

В свое изявление Дмитрий Песков каза: Ние сме в състояние на война. Да, тя започна като специална военна операция, но след като Западът стана участник на страната на Украйна, за нас това се превърна във война.

Изказването е част от интервю за прокремълски вестник.

На молба от репортери да доразвие твърдението си, Песков каза, че „де юре е специална военна операция, но де факто се е превърнало във война“.

В по-стари изказвания на Владимир Путин той определя ситуация със Запада като „хибридна война“ срещу Москва, но въпреки това в по-голямата част от времето определя ситуацията в Украйна като „конфликт“.

Още от самото начало на войната в Украйна, Русия избягва целенасочено използването на думата. На медиите в страната беше забранено също да я използват, а стотици хора бяха арестувани само за споменаването ѝ.

В страната бяха приети строги закони за цензура дни след като Русия нахлу в Украйна. Използването на думата „война“ е определяно като разпространяване на фалшива информация.

За последните две години в Русия е имало повече от 900 криминални разследвания срещу хора, използвали думата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай