Кремъл насъска наемниците срещу Зеленски, обяви го за издирване

Образува наказателно дело срещу украинския президент

Кремъл насъска наемниците срещу Зеленски, обяви го за издирване | StandartNews.com

Кремъл насъска всички наемници срещу Володимир Зеленски, като образува наказателно дело срещу украинския президент и го обяви за издирване, предаде Ройтерс, като се позовава на държавната информационна агенция ТАСС и на базата данни на Министерството на вътрешните работи.

Русия издаде заповеди за арест на редица украински и други европейски политици от началото на конфликта с Украйна през февруари 2022 г.

Руската полиция публикува през февруари естонския премиер Кая Калас, министъра на културата на Литва и членове на предишния латвийски парламент в списък за издирване заради унищожаване на паметници от съветската епоха.

Русия също издаде заповед за арест на прокурора на Международния наказателен съд (МНС), който миналата година подготви заповед за президента Владимир Путин по обвинения във военни престъпления.

Малко по-късно "Интерфакс" съобщи, че МВР в Москва е обявило за издирване и Петро Порошенко – предшественика на Зеленски, който бе президент на Украйна през 2014-2019 г. Причини за неговото издирване не се споменават.

В хода на войната по заповед на Зеленски Украйна активизира максимално разработката на собствени дронове и увеличи производството на военно-промишления си комплекс, за да покрие неритмичната и вече не толкова сигурна помощ от Запада.

Преди дни украинският президент отправи нов призив към съюзниците за ускоряване на военните доставки за страната му - на фона на влошена ситуация на фронта. А главнокомандващият украинската армия Олександр Сирски призна, че Русия е постигнала тактически успехи в няколко сектора.

В средата на април Володимир Зеленски заяви, че руските военни са успели да унищожат топлоелектрическата централа „Трипиля“ близо до Киев, защото украинските въоръжени сили не са имали ракети за противовъздушна отбрана.

На фона на неспособността на Конгреса да предостави навременна помощ, въоръжените сили на Украйна изпитват остър недостиг на боеприпаси. Междувременно руските сили в Източна Украйна продължават настъплението си - и почти всеки ден постигат сравнително малки, но значителни успехи.

"Казвам ви открито - без тази помощ нямаме никакъв шанс да спечелим", заяви Зеленски за американския пакет от помощи в интервю за PBS през април.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
1 Коментара
Янка
преди 1 седмица

Съпрyгът ми и аз свaлиxме излишнитe килoгpами бeз диeтa и cпopт и самo за две сeдмици. Най-ефeктивното лeкаpcтвo, което помогна на милиoни и ще ви пoмогнe:---- https://shorter.me/keto

Откажи