Край на кризата с боклука в Мадрид

Край на кризата с боклука в Мадрид | StandartNews.com

Мадрид. След като испанската столица тънеше в боклук цели 13 дни, служителите от отдел "Чистота" в града се смилиха над гражданите и прекратиха своята стачка в неделя. Тя затрупа улиците на Мадрид с тонове отпадъци, а властите се принудиха да наемат допълнително служители. Те събираха боклука под охрана, за да не влизат в противоречие с протестиращите.

Тази нощ чистачите на улиците и обществените градини в града подновиха работа си. Те одобриха с гласуване споразумението за излизане от кризата, договорено между профсъюзите и работодателите, съобщава Франс прес.

Споразумението на чистачите не предвижда съкращаване на служители. Това бе постигнато за сметка на възнагражденията за периода на стачката. ИТАР-ТАСС съобщава, че заплатите няма да бъдат повишавани през следващите 5 години, а на мястото на напускащите служители, дори и тези, които излизат в пенсия, няма да бъдат назначавани нови. Служителите няма да могат да ползват цялата си отпуска през
лятото.

Стачката е причинила щети за 500 хиляди евро, каза Ана Ботеля, съпруга на бившия испански премиер Хосе Мария Аснар,предаде ИТАР-ТАСС. Тази категорична бе тя.

Запознати източници твърдят, че чистачите по улиците и парковете в Мадрид взимат едни от високите възнаграждения на държавни служители в страната.

Стандарт Нюз напомня, че стачката с боклука стартира на ноември. Част от работещите в чистотата спряха работа заради съкращаване на 1134 от близо 7-те хиляди работни позиции в бранша, както и на трудовите възнаграждения с до 40 процента. Промените оставиха без работа 350 чистачи още през август.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай